Výživová poradkyně Mgr. Ing. Markéta Rozinková - změňte svůj život - Strava při zánětu žaludku či refluxu jícnu

Strava při zánětu žaludku či refluxu jícnu

Často k tomuto onemocnění vedou špatné stravovací návyky, alkohol, přemíra solení, konzumace polotovarů, uzenin, slaných a nakládaných sýrů a ryb, nepravidelnost v jídle, nedostatek vlákniny z ovoce, zeleniny a celozrnných obilovin.

Stres jako spouštěč

Často je dalším spouštěčem ještě stres. K typické dietní anamnéze pacientů s vředovou chorobou patří uspěchané jídlo, dlouhé intervaly a přejídání, těžká a na tuk bohatá jídla, pozdní večerní jídlo, jídlo ve stresu, pití alkoholu a kouření. Etiologicky je však významnější helicobacterová infekce, která působí v interakci s výše uvedenými faktory, jež je třeba při léčbě eliminovat antibiotickou cílenou léčbou. Takže si spojte třeba nepravidelnost v jídle ve velmi stresující práci, pak to cestou domů zaplácnete nějakým fastfoodem, večer si dáte pár skleniček vína na uvolnění a nějaké slané pochutiny, chipsy, oříšky apod., a zaděláváte si na velký a často až chronický problém.

Jednou zanícený žaludek bude mít vždy tendence znovu se zanítit, pokud se nebudeme držet zásad, které jsem pro Vás v tomto článku sepsala. Navíc, opakované záněty z neuposlechnutí, nerespektování pravidel zdravé stravy, či jejich cílené porušování a ignorace bolesti mohou časem dovést až ke karcinomu žaludku. Třeba kuchyňská sůl byla již před lety potvrzena jako karcinogen 1. třídy u karcinomu žaludku.

Jak se chovat, pokud již tímto onemocněním trpíte? Nemusíte jíst jen bílé rohlíky a pít jen hořký čaj, ale je potřeba vnímat své tělo a eliminovat suroviny, co právě vašemu žaludku dobře nedělají.

Hlavní ale je:

  • snížení velikosti porcí jídla – u žen tak okolo 300 g na porci, muži 450 g jídla na jednu porci
  • omezení skrčené, vodorovné, ohnuté či invertované polohy po jídle – jezte v klidu u stolu, žádné pobíhání nebo jídlo v leže
  • snížení hmotnosti – útrobní tuk v okolí orgánů může utláčet i žaludek a ten pak nemá místo na trávicí pohyby a celý obsah tráveniny, takže šťávy mohou vyvěrat až do jícnu
  • spánek na lůžku podloženém v horní části – v dnešní době většina výrobců prodává polohovatelné matrace
  • omezení silného čaje, kávy a dalších dráždivých jídel – spíše pijte bylinné čaje
    Vhodné jsou nutričně bohaté potraviny – mléčné výrobky v rozumném množství, libové maso, vejce, malá množství ovoce, nedráždivá a dobře stravitelná zelenina, žitné pečivo bez většího obsahu vlákniny. Důležité je omezení mastných jídel a jídel smažených a kořeněných

Pravidla pro prevenci refluxu a dráždění žaludku:

  • Výběr potravin, koření a způsob zpracování tlumí sekreci žaludečních enzymů a tím působí proti tzv. horním dyspeptickým potížím pacienta.
  • Pravidelnost v jídle – každé 2,5 hodiny jídlo, kde bude zastoupena dobře stravitelná zelenina, lehká a málo tučná bílkovina, zdravé rostlinné tuky, lehká dobře stravitelná příloha.
  • Nepít velké množství tekutin najednou.
  • Individuální výběr potravin, vyvarovat se potravinám, které vedou k potížím.
  • Nejíst příliš horká nebo mražená jídla a nápoje.
  • Důležitý je fyzický a psychický klid pacienta, zákaz kouření a pití alkoholických nápojů a zrnkové kávy. Režim dne s dostatkem spánku.
  • Méně solit – cca do 4 g denně viz. dále
  • Žádný alkohol
  • Pozor na četnou konzumaci slaných sýrů a uzenin
  • Dostatek vitaminu K, zinku a selenu pro správné hojení poškození – piniová semínka, kořenová zelenina, listová zelenina,…
  • Pozor na perlivé vody a vody s vysokým obsahem sodíku
  • Snažit se vybírat méně nadýmavou a mechanicky méně dráždivou stravu – nejvíce dráždí kapusta, zelí, kedlubny, ředkvičky, ředkve, květák, brokolice, česnek, cibule, někdy vadí i slupky u okurky nebo zrníčka rajčat

Pokrmy vařte, duste, jemně pečte pod pokličkou. Dbejte na to, aby jídla byla vždy do měkka upravena bez přepalovaných tuků, nesmažte. Maso pro lepší chuť a barvu opečete nasucho, podlijte vodou nebo vývarem a duste. Grilování masa na přímém ohni nebo s potíráním tukovou marinádou není vhodné, protože působením vysokých teplot dochází k přepalování tuků na povrchu masa a k vytváření kůrek. Masové omáčky můžeme zahušťovat mixovanou kořenovou zeleninou. Tuky – kvalitní rostlinný olej - dáváme až nakonec, aby nedocházelo k přepalování tuků.