Výživová poradkyně Mgr. Ing. Markéta Rozinková - změňte svůj život - Prevence a výživa při periferní neuropatii

Prevence a výživa při periferní neuropatii

Prevence a výživové doporučení při periferní neuropatii

Nervy jsou struktury tvořené myelinizovanými svazky dlouhých výběžků nervových buněk = neuronů, které jsou obklopeny podpůrnou, vazivovou tkání. Neurony jsou to orgány periferního nervového systému, které zprostředkovávají vedení informací z periferie do centrální nervové soustavy, umožňují inervaci svalů a žláz a také citlivost na vnější i vnitřní podněty.

Nervové poškození představuje poškození nervu, čímž se naruší činnost organismu. Při periferní neuropatii se jedná o postižení jednotlivých nervů nebo řady nervových vláken, zakončení nebo výběžků.

Příčiny jsou různorodé. Jde o velmi citlivé buňky, u nichž bývá poškození někdy i trvalé.

Periferní neuropatie, která je způsobena zasažením periferního nervového systému, tzn. na zakončeních, receptorech nebo výběžcích.

Co může periferní neuropatii způsobovat:

  • Infekce – lymeská borelióza
  • Porucha imunity, autoimunita
  • Metabolická onemocnění – diabetes mellitus např.
  • Roztroušená skleróza
  • Onemocnění jater
  • Onemocnění ledvin
  • Nádory
  • Vrozené vady
  • Imunodeficience
  • Hypovitaminóza
  • Alkoholismus, PPP
  • Nadužívání léků
  • Parkinsonova choroba
  • Úrazy
  • Operace

 

Příznaků neuropatie je mnoho, ale navzájem se mohou kombinovat a doplňovat, Jde hlavně o palčivou, řezavou nebo pálivou bolest, periferie jsou velmi citlivé na dotek. Přidává se dále bolest svalstva, brnění a mravenčení prstů i dlaní, toto může postupovat i dále po pažích. Není výjimkou ani ztráta koordinace dolních končetin, čímž rostou rizika pádů a úrazů.

Důležité je před léčbou provést podrobnou diagnózu, co problém způsobil. Zda jde o metabolickou, autoimunitní, nebo poúrazový problém a podle toho nastavit kvalitní terapii a léčbu. Takže se nejprve přistoupí k léčbě příčiny a poté se doporučuje další postup. Možnosti jsou různorodé od fyzioterapie, doplňková léčiva a přírodní doplňky stravy.

Léčba neuropatie se zakládá hlavně na odstranění příčiny, tedy na léčení výchozí nemoci (například u cukrovky je to stabilizace hladiny cukru). Využívá se přitom řady možností podle zasažených nervů. Patří sem také fyzioterapie a orientace na zmírnění příznaků. Někdy také prospívá konzumace přírodních přípravků, které mohou pomoci napravit situaci.

Nejvíce důležité je také ale mít v hlavě, že preventivní výživa je základ všeho. Pokud máme rozumně a udržitelně nastavený životní styl, který je z dlouhodobého hlediska prospěšný, nebudou rizika tak vysoká. Musíme však přihlédnout ke genetické zátěži a nehodám, ci úrazům, které těžko ovlivníme. ŘÍKEJME TOMU OSUD, NÁHODA, PECH. Maximálně pak můžeme být naštvaní, jak to dopadlo, ale nic to nevyřeší. Nic o to, neřešit a stěžovat si je velice snadné. Pojďte pro sebe něco dělat, nikdy to nebude zbytečné a nikdy to nebude pro škodu.

Zdravá strava, vše pojem velice známý, to řeknou i děti v mateřské škole, že se má jíst ovoce, zelenina, vláknina, semínka, ořechy, bílé maso, cvičit…

To je hezké, ale co když nám něco nechutná, nejíme z výživového směru některé potraviny, nesmíme semínka kvůli trávení, žlučníku, slinivce, nebo musíme dávat i pozor na vlákninu, když trpíme syndromem dráždivého tračníku? Zde jdou všechna univerzální doporučení proti tomu a místo zdraví můžete zažívat peklo…Ale pořád můžete udělat víc, než nic…Pořád můžete zeleninu, jen jinak upravenou, pečivo, přílohy, ovoce, jen omezené druhy…Jen najít tu správnou míru a pak udělat maximum, co jde, aby problém s nervovým systémem neprogradoval.

Doporučuji opravdu jíst pravidelně, mít v každém jídle bílkoviny, jako maso, kvalitní uzeniny, nebo vejce, sýr a další polotučné mléčné výrobky, šmakoun, tofu, luštěniny.

Je zapotřebí hlídat hladinu krevního cukru na požadované a stabilní hodnotě a pokud máte cukrovku, je třeba dobře pečovat o nohy.

Lidský organismus má neustálou schopnost regenerace. Bez neustálé buněčné obnovy uvnitř organismu, kdy se kontinuálně střídá život a smrt, by nemohlo lidské tělo existovat.

Avšak během nemoci i postupujícího věku jsou regenerační procesy překonány těmi degenerativními. A to už bychom měly mít našlápnuto a vědět, co a jak. V dnenšní době, kdy je medicína přetížena, obecná péče  se přetěžuje a přebytečně se využívají chemická léčiva, tak není ten efekt tak vysoký, jako ten přírodní. Jídlo, jeho kvalita, sezónnost, lokálnost, byliny, bylinné extrakty, to je cesta…

V rámci ochrany nervů a celého systému je prokázána celá řada látek, jako jsou borůvk, zelený čaj, chlorella, spirulina, vitamin E. Třeba i karnosin, který se běžně užívá i u sportovců.  

Jaké další prokázané látky a složky potravin mohou pomoci?

  1. Kurkumin, čisté extrakty z kurkumy
  2. Borůvky sbírané v plné zralosti
  3. Ženšen a jeho extrakty
  4. Celer, petržel, červené víno, rajčatová šťáva – obsahují flavonoid apigenin
  5. Houba Korálovec ježatý - Hericium erinaceus  
  6. Natto  - výrobek z Japonska z fermentovaných sojových bobů
  7. Dan Shen – bylinka z Číny
  8. Avokádo, mandle
  9. Konopný olej, konopná semínka
  10. Listy Moringy olejodárné
  11. Len a lněný olej
  12. Ryby a rybí olej
  13. Resveratrol  - velice silný a účinný antioxidant, najdete jej, vyskytuje se například ve víně a hroznech révy vinné a borůvkách
  14. Mateří kašička
  15. Theanin -  aminokyselina  L-theanin se běžně vyskytuje například v zeleném čaji.
  16. Indický ženšen
  17. Káva

Pokud řešíme i částečnou obnovu neuronových synapsí, který může být poškozen po úrazu nebo vlivem autoimunity, je dobré mít i kladný postoj k životu komplexně, snažit se pracovat se svojí psychikou a udržovat si jasnou mysl a nepadat do depresí a strachu z bezvýchodných situací. Naše tělo leckdy dokáže zázraky, že i medicíně zůstává rozum stát. Nic nemusí být beznadějné. Jediný faktor, který může proti Vám hrát, je čas…