Výživová poradkyně Mgr. Ing. Markéta Rozinková - změňte svůj život - Vitamin D a jeho význam v podzimním období

Vitamin D a jeho význam v podzimním období

V současnosti se ze všech stran skloňuje význam vitaminu D. Má smysl jej suplementovat, nebo nám stačí jen dodržovat některá doporučení a hlídat si pestrost stravy? Někdy to není tak jednoduché, nic není černobílé, pojďte se podívat, co vitamin D je, k čemu jej naše tělo potřebuje a jaký má vliv na naši imunitu…

Vitamin D je vitamin rozpustný v tucích.

Vitamín D je souhrnný název pro steroidní hormonální prekurzory, označované také společným názvem kalciferoly. Tyto látky jsou výchozí pro syntézu kalcitriolu, hormonu, který neodmyslitelně ovlivňuje metabolismus a vstřebávání vápníku a fosforu.

Chemicky se dále dělí na vitamín D2 (ergokalciferol) a vitamín D3 (cholekalciferol). Za běžných podmínek a okolností se vitamin D syntetizuje v kůži působením slunečního záření z provitamínu 7-dehydrocholesterolu, což je vlastně sloučenina odvozená od cholesteroluFotony UV-záření tento prekurzor rozštěpí a vzniká již známý D3 vitamin. Pro obratlovce, tedy i nás, je sluneční záření jedním z majoritních zdrojů vitaminu D. Měl by stačit na pokrytí až 80 % DDD vitaminu D. Vše je odvislé od ročního období a místa, kde žijeme. Záleží i na intenzitě UVB záření a na výšce Slunce nad obzorem. Podle Lambert-Beerova zákona, s klesající výškou Slunce nad obzorem poměrně rychle klesá. Proto je ranní nebo večerní opalování pro zisk vitamínu D nevýhodné. Nejvýhodnější je poloha co nejblíže k rovníku. Vitamín D se tvoří v kůži vlivem UVB (320–280 nm) záření (tzv. Dornovo záření), které prochází sklem jen v 1–8 %, zato však proniká vodou, zvláště mořskou, do hloubky několika metrů, čímž je umožněn vznik previtaminu D i v organismu ryb a dalších obratlovců žijících ve vodním ekosystému.

V běžných potravinách se vitamin D vyskytuje málo. Hlavními známými zdroji vitaminu D jsou tuňák, sardinky, tresčí játra, treska, makrela, losos, žloutky, máslo, mléko a maso. Problém nastává u osob, které nekonzumují ryby, nesmí vejce, mají extrémní redukční diety doplněné nadmírou pohybových aktivit, jsou vegetariáni nebo vegani. Další rizikovou skupinou, která může trpět nedostatkem vitaminu D, jsou alkoholici, epileptici, lidé s nemocemi jater, ledvin nebo lidé s poruchou absorpce tuků, po resekcích nebo operacích žlučníku nebo po mononukleóze. Problém s nedostatkem vitaminu D mohou mít i astmatici a lidé s bronchiálními chronickými obtížemi.

Vitamin D je pro naše tělo nezbytný. Řídí syntézu parathormonu a stavu nasycenosti, podporuje vstřebávání Ca ze střeva, udržuje hladinu Ca v plazmě, je antimikrobiální činitel, prokazatelně zasahuje do imunitních procesů, do fungování neuronu, do inzulinové reaktivity, tudíž i do regulace hladiny cukru v krvi. Významně zasahuje i do průběžné autoopravy DNA, dokáže svým působením na DNA inhibovat v první fázi vzniku nádoru proliferaci rakovinných buněk, potlačuje diferenciaci i apoptózu, rovněž je protizánětlivý vitamin.

Při některých studiích bylo zjištěno, že lidé s Parskinsonovou chorobou měli výrazně nízkou hladinu vitaminu D, dále lidé s Alzheimerovou chorobou měli sníženou afinitu = vaznost, neurálního receptoru na vitamin D. Proto jsou velice zajímavé aplikace vitaminu D u osob s těmito obtíži.

Vitamín D je velice důležitý pro správné fungování celého imunitního systému. Pokud je v těle chronický a dlouhodobý nedostatek vitamínu D, je prokazatelně spojen s větší náchylností k akutním infekcím dýchacího systému a k virovým onemocněním, jakožto i chřipce. Jeden z metabolitů vitaminu D, hraje velkou roli v produkci antimikrobiálních látek ( jde například o katelicidin), které jsou součástí imunity ve tkáních a orgánech. Podílí se i na zlepšení autoimunitních problémů, kalcitriolem se dnes léčí i lupenka!!!

Vitamin D také stimuluje enzym tyrozin hydroxylázu, který urychluje tvorbu serotoninu. Takže přímo má vliv na psychiku.

Nadměrné dávky ale nemají smysl, protože pak narušují správný metabolismus vápníku a fosforu, může dojít k odvápnění měkkých tkání, křečím, k narušení správného růstu a poškození funkce a činnosti ledvin, samotné slunění však nikdy k předávkování = hypervitaminóze nevede, díky regulačním mechanismům syntézy.

Nedostatek vitaminu D se projevuje svalovou slabostí, ztuhlostí a také zvýšenou citlivostí k infekcím. U dětí se mohou vyskytovat nespecifické symptomy, např. roztěkanost, podrážděnost, nadměrná potivost a zmenšená chuť k jídlu, může vést ke zvýšené křehkosti ve stáří. Akutní nedostatek vitaminu D se projevuje u dětí onemocněním zvaným křivice (rachitis), u dospělých osteomalacií. DDD je 10 ug/ den.

Množství vytvořeného vitamínu D snižují ochranné krémy, časté koupele v horké vodě, suchá kůže starších lidí, velké množství melaninu v kůži, zahalování těla a znečištění ovzduší!!!

Lidé, kteří se často omývají teplou až horkou vodou a silným mýdlem, zbavují svou kůži mazu a tuku, čímž dochází i ke snížení obsahu 7-dehydrocholesterolu v kůži.

V některých tropických oblastech se setkáváme s endemickým – místním, výskytem nedostatku vitamínu D, který je způsobený zahalováním žen z náboženských důvodů a mužů kvůli ochraně před extrémním slunečním zářením.

Nedostatkem vitaminu D trpí často i kojenci, malé děti a staří lidé. Ti jsou slunci vystavováni nejméně, nebo se mu ze zdravotních důvodů nejvíce vyhýbají, nebo jednoduše proto, že moc ven nechodí. Proto se např. kojencům vitamin D podává ústně.

Když se podíváme ještě na nynější situaci, kdy se dost píše o tom, že virová onemocnění ještě více zatěžují metabolismus vitaminu D, tak se dostáváme k tomu, zda má smysl tento vitamin ještě doplňovat.

A osobně vím, že to smysl má. Nejde jen o toto roční období, když svitu slunce ubývá, jsme více doma, ať už chtěně, nebo nechtěně. Plus dejte dětem i seniorům roušky i venku, kde to smysl nemá, a kožní plocha pro účinnost svitu Slunce se ještě sníží. Klasické látkové roušky jsou pro naši imunitu, nejen dětí, zátěž neskutečná. Lékaři nosí sterilní lékařské roušky po nezbytně dlouhou dobu a pravidelně si je mění. My z nedostatku kvalitních roušek nosíme jednu látkovou i půl dne. Naše plíce jsou orgán, kterým dýcháme a i se čistíme. Co se tak s naším tělem děje, když tyto zplodiny a metabolity vdechujeme zpět? Ochrana má smysl, ale určitě hlavně v prostorách zdravotnických a jim podobných, kde je větší koncentrace pacientů s respiračními obtížemi. Stres také svým způsobem zatěžuje imunitu. Doba je to pro nás náročná, není mým cílem zabředávat do politických názorů, o smysluplnosti roušek. Mým cílem je udělat maximum, co lze pro Vás a Vaše zdraví.

A jelikož už byl prokázán baktericidní vliv vitaminu D, tak i protivirový, vliv na zdravé kosti, klouby, kůži i nervy, tak suplementace vitaminem D je to nejlepší a nejmenší, co pro sebe můžete udělat.

Stačí vybrat kvalitu, stravovat se rozumně, udržovat si pohodovou mysl, více chodit ven a nezatěžovat se médii. Nebojte se virových onemocnění, ale problémů spojených s nadváhou, extrémními dietami, hladovkami.

Naše tělo, náš chrám, je jen na Vás, zda zvolíte kvalitu, ideální množství a budete se o své zdraví starat. Není to nic divného. Každý má právo být zdravý, záleží jen na Vás a Vašich volbách…

Kdo neví, co je zdravé, stačí se na mě obrátit. Letité zkušenosti, vzdělání a praxe, nyní se mohu podílet i s firmou Mcepharma na vývoji nových kvalitních doplňků, které mají smysl a prokázanou účinnost!!!

Mají v sortimentu inovativní a jedinečný vitamin D3 ve formě tablet rozpustných v ústech, jejich inovativní know-how pro podporu rychlé a účinné vstřebatelnosti.

Doporučují především v měsících s nízkou intenzitou slunečního svitu, u osob s omezeným pobytem na slunci, u dětí a mládeže, u žen po menopauze, u seniorů,u osob s nadváhou a u obyvatel žijících v oblasti s inverzí a smogem

Tento vitamin D je 100% přírodní aktivní látky, bez barviv a konzervantů. Velice se mi líbí jeho podání bez zapíjení a polykání kapslí či tablet, rychle se rozpouští na jazyku, zde zanechává příjemnou pomerančovou chuť.

Co je ještě největší TOP, jako člověk, co rozumí oboru kvality potravin, oceňuji, že všechny produkty vyrábí i si sami vyvíjí ve vlastním výrobním závodě v ČR, výroba pod certifikací ISO 22000:2005!!!

https://www.mcepharmashop.cz/p/vitamin-d-odt-1000-iu-tablety se slevou po zadání kódu ROZINKOVA2020

Nebo můžete koupit na mém eshopu www.marketarozinkova.cz/

Přeji Vám vše dobré v této náročné době, hlavně hodně síly po psychické stránce. Táhneme za 1 provaz!!!