Výživová poradkyně Mgr. Ing. Markéta Rozinková - změňte svůj život - Vitamin A není jen vitamin pro zdravé oči

Vitamin A není jen vitamin pro zdravé oči

Vitaminy jsou esenciální látky, které spolu s bílkovinami, tuky a sacharidy patří k základním složkám lidské stravy. V lidském organismu mají funkci katalyzátorů biochemických reakcí, tudíž hrají významnou úlohu při procesech vstřebávání a výměny látek mezi vnějším prostředím a živým organismem.

Rozeznáváme 13 základních vitaminů. Až na některé drobné výjimky si je lidský organismus nedokáže sám vyrobit a musí je dostávat prostřednictvím stravy nebo umělým doplněním. Jsou tedy pro nás esenciální. Při nedostatku vitaminů dochází v organismu ke stavům, které označujeme jako hypovitaminóza. Hypovitaminóza může nastat i při některých onemocněních, kdy organismus není schopen vitaminy vstřebávat.

Nedostatek vitaminů se projevuje poruchami různých funkcí organismu, které mohou vyústit až ve vážná onemocnění. Naopak při nadbytečném příjmu některého vitaminu může dojít k jeho předávkování a stavu organismu, který označujeme jako hypervitaminóza. Tento stav je reverzibilní a odezní, vyloučíme-li daný vitamin ze stravy.

Vitaminy jsou nepostradatelné mikroživiny, které jsou důležité jako prevence různých onemocnění, tak pro náš dobrý vzhled. Vitamíny a minerální látky jsou důležitými chemickými látkami, které sehrávají roli v biochemických procesech v lidském organismu. Jsou odpovědné za syntézu komplexních enzymů, což jsou látky umožňující takové funkce, jako je například trávení, metabolismus potravy, proměna energie, správná funkce mozkových buněk a neurotransmiterů – přenašečů, které jsou důležité pro přenos informací v rámci nervové soustavy a celého těla. Tyto informace jsou předávány prostřednictvím obrovské sítě elektrických spojení nervových buněk. Když dojde k jakékoli chybě v rámci tohoto systému neurotransmiterů, pak duševní fungování neboli psychika může být narušena, právě kvůli tomuto nesprávnému fungování elektrických spojení a signálů v rámci mozku a nervové soustavy. Lidé nemají vědomou kontrolu nad funkcí neurotransmiterů. Proto při hlubších duševních potížích a poruchách, jako je např. klinická deprese, bipolárně-afektivní porucha a další, je potřebná komplexní léčba (medikamentózní a psychoterapeutická), aby se vyrovnala nerovnováha těchto biochemických pochodů v organismu a správná funkce neurotransmiterů.

Na duševní zdraví se často nahlíží jako na něco, co je spíše spojeno s myslí, psychikou – tedy něco „nehmatatelného“, neuchopitelného. Naproti tomu mozek je vnímán jako lidský orgán. Jakýkoli nedostatek nebo porucha, která se váže na chemické procesy důležité pro správné fungování mozku jako fyzické, somatické jednotky, může negativně ovlivnit psychiku, vědomí, psyché člověka, kterou chápeme jako projev různých funkcí centrální nervové soustavy (vnímání, prožívání, představivost, koncentrace, paměť apod.).

Klasifikace vitaminů

Podle svých chemicko-fyzikálních vlastností se vitaminy rozdělují do dvou skupin, na lipofilní (rozpustné v tucích) a hydrofilní (rozpustné ve vodě).

  1. Lipofilní vitaminy -  vitamin A (a provitamin A), vitamin D, E, K.
  2. Hydrofilní vitaminy - vitamin C a skupinu vitaminů B-komplexu (vitamin B1, B2, B6, B12, niacin, kyselina panthotenová, kyselina listová a biotin).

Pro lidský organismus je z hlediska tohoto dělení podstatné, že vitaminy rozpustné v tucích se ukládají v organismu a jejich zásoba vydrží několik týdnů až měsíců, zatímco vitaminy, rozpustné ve vodě, se až na výjimku (vitamin B12), v organismu neukládají do zásoby, jejich aktuální přebytek se vylučuje močí a musí být proto průběžně doplňovány.

Vitamin A (retinol)

Retinol je terpenický alkohol (tvořen čtyřmi isoprenovými jednotkami). Vzniká v jádrech z β-karotenu (provitamínu A), který přijme člověk do těla potravou. Je významný antioxidant. 

Účastní se na prevenci a léčbě různých druhů rakovin. Je důležitý pro zdravý vzhled pokožky, pleti, očí a pro činnost pohlavních žláz. Vitamín A se vyskytuje v živočišných zdrojích, nebo jako beta-karoten, který je provitaminem A z rostlinných zdrojů, ten je však 2 x slabší než vitamin A ze živočišné potravy. 

Průměrná denní doporučená dávka pro dospělého člověka byla v ČR stanovena na 0,8 mg vitaminu A na den. Vitamin A se skladuje v játrech, může dojít k jeho předávkování, které je zvlášť nebezpečné pro těhotné ženy a malé děti. Vysoké dávky vitaminu A mohou u těhotných žen vyvolat poruchy vývoje plodu. Denní dávka vitaminu A nemá překročit desetinásobek denní doporučené dávky.

Hypervitaminóza vitaminu A je toxická. Nejběžnějším projevem přebytku může být např. praskání krvácení rtů, podrážděnost, únava, nervozita, bolesti kostí, odvápnění kostí, bolesti hlavy, závratě

Hypovitaminóza se naopak nejčastěji projevuje v podobě šerosleposti, trvalá hypovitaminóza vede až k úplné ztrátě zraku, u dětí dochází k opoždění růstu a vývoje. Dále způsobuje suché sliznice, potíže s dýcháním a potíže s močovým traktem.

Zdroji jsou: játra mořských ryb, játra a vnitřnosti jiných teplokrevných zvířat, žloutky, máslo, sýry, plnotučné mléko. Mezi potraviny s obsahem provitaminu patří mrkev, nať petržele, jeřabina, paprika, špenát.

Významným zdrojem provitaminu A je i Moringa olejodárná. Tento zázračný a plně využitelný strom je znám již tisíce let a využívá se i v Ájurvédském léčitelství. Kromě tohoto vitaminu je Moringa zvláštní tím, že obsahuje komplex 90 živin a 46 antioxidantů ve zcela přirozené a dobře vstřebatelné podobě. Kromě provitaminu A obsahuje dále vitaminy skupiny B – thiamin B1, riboflavin B2, niacin B3, pyridoxin B6, biotin, kyselinu listovou, dále vitamin C k podpoře imunity a ochraně proti volným radikálům. Z lipofilních vitaminů obsahuje také Vitamin D, který napomáhá vstřebávání vápníku do těla do kosti, jsou prokázané jeho účinky proti množení bakterie Mycobacterium tuberculosis. Vitamin E je rovněž další antioxidant, který chrání naše tělo zevnitř i z vnějšku proti volným radikálům a chrání buňky před poškozením. V neposlední řadě obsahuje Moringa i vitamin K. Moringa také obsahuje komplex nezbytných stopových prvků – železo, zinek, hořčík, fosfor, mangan, měď, vápník a draslík. 

Proto bych chtěla zdůraznit pravidelnou konzumaci potravin s vitaminem A i provitaminem A. Nejlépe je čerpat jej z přírodních zdrojů a společně se zdravou a vyváženou stravou zmírnit nebo zcela eliminovat rizika vznikající z nedostatku provitaminu i vitaminu A. Skvělou formou, jak do sebe kromě provitaminu A dostat i další živiny, zvláště, pokud k některým potravinám máte intoleranci, nebo je prostě nekupujete, může být Moringový čistý prášek dostupný na https://marketarozinkova.cz/eshop/sortiment/bylinne-smesi-s-moringou/moringa-olejodarna-ciste-prirodni-prasek-z-listu-kapsle-180ks-detail

 Krásný den přeje nezávislá výživová poradkyně Markéta Rozinková, Mgr. Ing.