Výživová poradkyně Mgr. Ing. Markéta Rozinková - změňte svůj život - Zdraví v podzimním čase

Zdraví v podzimním čase

Čas neúprosně letí, léto už pomalu končí, děti se vrátily do školních lavic, nebo do mateřských škol za svými kamarády. Nebo jsou, jako v mém případě, poprvé v kolektivu.

Už jste řešili první nachlazení nebo i nemoc? Je pravda, že počasí nám ještě přeje, ale přejde babí léto a klasické podzimní počasí už nás nemine. Imunita v těchto dnech dostane pěkně zabrat. Nic naplat, ani léto našemu střevnímu mikrobiomu moc neprospělo. Grilovačky, alkohol, nedostatek vlákniny a probiotik ve stravě. To vše může narušit vyváženost střevního mikrobiomu ve střevě, čímž je pak první podzimní nachlazení otázkou času.

Víte to, že střevo je pro naše tělo hlavní imunitní orgán? Proto bychom měli o skladbu střevní mikroflóry pečovat. Jakmile je naše strava chudá na živiny, rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, mléčné výrobky a kysané mléčné výrobky, převažuje v jídelníčku jen cukr, bílá mouka a ultrazpracované potraviny, tak probiotická střevní mikroflóra nemá z čeho profitovat, postupně odumírá a nepomáhá nám bojovat s infekční a hnilobnou mikroflórou. Přes střevo se tak snadněji dostanou škodlivé bakterie, které se nám denně dostávají do těla s jídlem. Jídlo není sterilní hmota, s jídlem do sebe dostáváme různé mikroby, ať už kvasinky, plísně, ale i vlivem vzduchu kapénky sekretu sliznic jiných osob, co ani nevidíme a ani nevnímáme.

Proto nachlazení je něco, čemu se asi úplně nevyhneme. Je spousta dětí, ale i dospělých, co zanedbávají opravdu základní hygienické návyky, chodí do práce nachlazení, nebo nemají na výběr a pošlou děti do školních zařízení s ošklivou rýmou či kašlem. Ale o průběhu a rychlosti vyléčení rozhodujeme my, naším přístupem k výživě a životnímu stylu. 

Jak můžeme pomoci teď svému imunitnímu systému?

  1. Jíst denně čerstvou zeleninu a ovoce, snažte se vybírat sezónní a lokální druhy, obsahují mnoho antioxidantů, vitamin C jako důležitý antibiotický a antioxidační vitamin
  2. Denně sníst alespoň 2 kysané mléčné výrobky, snažte se mléčné výrobky střídat, jako kefírová mléka, kysaná podmáslí, zákysy, jogurty, acidofilní mléka, skyry, …každý mléčný výrobek má jinou kulturu a bakterie a jejich pestrost rozhoduje nejen o naší střevní imunitě. Snažte se vybírat i výrobky s Bifido kulturou. Dětem i sobě kupujte pouze neslazené výrobky a dochuťte si je doma oříšky, semínky, čerstvým ovocem. 
  3. Denně jezte potraviny s dostatkem vlákniny, jako jsou celozrnné vločky, pohanku, quinou, amarant, celozrnný kuskus a bulgur, celozrnný žitný, nejlépe kváskový, chléb, celozrnné těstoviny nebo jejich luštěninové alternativy (z čočky, cizrny, hrachu), brambory vařte ve slupce, ideálně v páře.
  4. Zařaďte do svého jídelníčku pravidelně luštěniny, ať už místo nebo v rámci přílohy (třeba bulgur s černou čočkou a k tomu rybu na pánvi), luštěninové polévky zahuštěné například pohankovými kroupami, nebo i jako pomazánku (tip na pomazánku na konci příspěvku).
  5. Místo sladidel bez prospěchu si pořiďte domů čekankový sirup od firmy 4-slim, který lze používat do pečení, vaření, do salátů a nápojů, třeba i do bylinkového čaje s Moringou. Čekankový sirup není cukr, ale čistý inulin, což je rozpustná probiotická vláknina. Tato vláknina pomáhá vyživovat probiotické bakterie ve střevech, udržuje ve střevech ideální pH proti rozvoji hnilobné a jinak škodlivé mikroflóry. Dále upravuje trávení, takže by se dalo říci, že jde o SUPERFOOD DNEŠNÍ DOBY. SIRUP JE CHUTNÝ, PŘÍRODNÍ, MÁ ZDRAVOTNÍ PROSPĚCH A PŘITOM TÉMĚŘ BEZ KALORICKÉ HODNOTY!!! A děti jej milují!!!
  6. Dopřávejte často sobě i dětem vývary z masa, kostí a zeleniny pro regeneraci střev.
  7. Dopřávejte si doma, ve škole i v práci potraviny s dostatkem zinku - je velmi důležitý pro tvorbu kolem 200 enzymů a k tvorbě některých bílkovin. Zinek je bohatě obsažen v těchto potravinách - maso, kvasnice, vejce, mléčné výrobky a játra. Pro vegany a vegetariány musím důrazně zmínit, že je obsažen také v celozrnných obilovinách, luštěninách a kořenové zelenině. Ovšem dodávám, že je lépe využitelný z živočišných, než z rostlinných zdrojů, ze kterých se hůře vstřebává právě pro obsah fytátů, vlákniny, atd… 
  8. Přijímejte ve stravě dostatek vitaminu A a D – polotučné mléčné výrobky, sýry, Cottage, červené libové maso, dýně, papriky, špenát, jeřabiny, máslo, pomeranče, mrkve
  9. Dostatečně odpočívejte, choďte na čerstvý vzduch, správně dýchejte při cvičení, oblékejte se přiměřeně, při výkyvech teplot v těchto měsících si berte náhradní lehčí oblečení na odpoledne
  10. Používejte v kuchyni bylinky na vaření i pečení, jako třeba skořici, pískavci, kardamom, kmín, jalovčinky. Pijte bylinné čaje, které podpoří imunitní systém, například ženšen, echinaceu, čistý moringový nálev, čaj ze šípku, čekanky obecné, ořešáku královského, či lichořešišnice. 

A já mám pro Vás 2 recepty na skvělá jídla, která dodají potřebné vitaminy, minerální látky a makroživiny, vše korunováno kořením s Moringou, co naleznete na https://marketarozinkova.cz/eshop/sortiment/korenici-smesi-s-moringou/korenici-smes-s-moringou-po-italsku-detail

Kořenící směsi s Moringou olejodárnou nebo i čistý prášek z Moringy mohou být pro Vás to pravé, neboť je po právu popisována jako velice všestranná, užitečná rostlina s bohatým zastoupením živin, vitaminů a minerálních látek, co Vám dodají vše potřebné pro Váš imunitní i antioxidační systém. I díky všestrannosti a bohatému zastoupení živin se Moringa označuje názvy jako „zázračný strom“ či „zelený diamant“. 

SALÁT PRO IMUNITU I KRÁSNOU PLEŤ

Na přípravu salátu pro 5 osob potřebujete:

200 g ledového salátu, 200 g okurky salátové, 200 g červené papriky, 250 g pečené dýně hokkaido, 300 g uvařené zelené čočky, olivový olej Natural Jihlava 5 lžic, kořenící směsí s Moringou po italsku, dýňový olej 3 lžíce, dýňová semínka nesolená loupaná.

Nejdříve si nakrájejte dýni, slupku ponechte, odstraňte jádřinec, položte na plech a zakápněte kvalitním řepkovým olejem a posolte. Nechte péci v troubě na 180 °C pod alobalem 50 minut. Po vychladnutí smíchejte dýni s nakrájenou zeleninou a zelenou čočkou, uvařenou ve vodě podle návodu doměkka, ale ne na úplnou kaši ☺ Ochuťte kořením s Moringou a olivovým olejem a další tekuté ingredience dávejte až před podáváním, aby salát i zelenina zůstaly křehké a šťavnaté. Při podávání ozdobte dýňovými semínky.

Víte, že dýňová semínka jsou také bohatým zdrojem zinku? Ten je v tomto období velmi důležitý pro ochranu pleti. Zinek je mimo to velmi důležitý pro ochranu DNA, pomáhá rychleji hojit rány a udržuje správnou funkci hormonů. Velmi důležitý je také pro správnou činnost imunitního systému, který právě v tomto období bývá nejvíce zatížen. Proto si dýňová semínka bez soli dopřávejte v salátech na chlebíku s pomazánkou, nebo jen tak hrst ke svačince.