Výživová poradkyně Mgr. Ing. Markéta Rozinková - změňte svůj život - Vánoční svátky s pohodou, lehkostí a bez kilogramů navíc

Vánoční svátky s pohodou, lehkostí a bez kilogramů navíc

Blíží se to, pro někoho nejkrásnější, pro někoho nejvíce stresující období roku. Všichni se začínají na sociálních sítích chlubit sváteční výzdobou, výzdoba na nás vyskočí v obchodech už od října, kdy ještě někteří oblékáme pomalu letní oblečení, mediální masáž nás ponouká nakupovat, výhodně pořídit nepotřebné zboží anebo nezdravé potraviny, jen proto, že jsou zrovna ve slevě…

S prvním adventem začnou ve městech i na vesnicích Vánoční trhy, alkohol i sladké trdelníky na každém kroku. Jak se blíží další a další adventní neděle, stoupá u mnohých nervozita z toho, co vše se musí do Vánoc stihnout. Nejdříve určitě napéct cukroví. Ale ještě nejdříve nakoupit, tlačit se v obchodech u kasy a vláčet se s taškami plných zbytečností, jen proto, že je ten svátků čas. Pak honem napéci, každý by rád něco jiného a určitě se musí napéct, vždyť je to ten svátků čas. Pak vše schovat, aby se to hned nesnědlo. Mezitím pěkně naklidit celý dům, ručně vyrobit nebo někde výhodně pořídit krásnou výzdobu domu, svíčky, svícny, nová prostírání, určitě sváteční ubrousky.

Následně o 3. adventní neděli máte po pilné práci a chystání náladu vyrazit konečně nasát tu sváteční atmosféru na trhy. Vůně svařáku s notnou dávkou cukru Vás nabudí a rozvláční zároveň, jistě, jako sladký turecký med nebo zmiňovaný teplý trdelník s pěknou vrstvou skořicového cukru. Tam ještě zjistíte, komu všemu jste zapomněli koupit dárky, komu by se něco určitě něco hodilo, kolegům drobnosti nebo známým drobnosti. A po návratu domů plně rozněžnělí z koled a svařáku zjistíte, že doma máte stejný „pořádek“, jako při prvním adventu a že x dávek a druhů cukroví záhadně zmizelo…☺ Takže musí proběhnout kolotoč zase znovu. Vždyť jsou Vánoce a musí to prostě být…Říkáte si… Do toho na Vás na sociálních sítích bombardují soutěžemi o dárky, poukazy na relaxační pobyty a vy si už nakonec jen přejete, aby Ježíšek přinesl ten stromeček, nabalil dárky, uvařil večeři a vy jste si dali konečně nohy na stůl a vytáhli úspěšně skrývané cukroví, aby se teda už začalo jíst. 

Možná se Vám zdá, že to zní sarkasticky, ale pokud jste se v tom aspoň někteří viděli, máte zaděláno na vánoční stres. Čtyři týdny se honíme za vizí dokonalých Vánoc, nejíte, nebo jíte nepravidelně, na cvičení není čas, cukroví se průběžně degustuje, do toho pracovní vytížení v práci, nákupy, shon, abychom přesně 24. 12. s úderem 17. hodiny až do Silvestra, pardon do 1. 1., seděli, ládovali se a zaslouženě odpočívali. A to všechno jen proto, abyste 2. 1. začali s omezováním jídla do plavkové sezóny, vždyť máte proboha aspoň 6 kil nahoře a do léta zbývá jen 6 měsíců. A to jste ještě před Vánoci ještě 3 kila pracně zhubli. Jak se to jen mohlo stát?

Je nutné toto všechno podstupovat?

Samozřejmě chceme mít na Vánoce pohodu, tak si ji dopřejme, bez tlaku okolí a marketingu dokonalých Vánoc. Vždyť dokonalost tkví v jednoduchých věcech. Mít rodinnou pohodu, zdravé kvalitní jídlo na stole, jmelí nad hlavou, rodinu okolo sebe. Pod stromečkem rodině i blízkým udělají radost i drobnosti, nebo poukazy tam, kam třeba pravidelně chodí, třeba na kosmetiku. Nebo na nákup oblečení u oblíbené značky. A je vidět, že jste nad dárkem opravdu přemýšleli a ne jen kupovali pod marketingovým tlakem zbytečnosti. Já se snažím jít proti proudu těchto zvyků a snažím se maximálně věnovat rodině a těm, co mě potřebují nejvíce. Není nutné o Vánocích přibrat, a stejně není nutné po Vánocích podstupovat drastické diety, kupovat si v zoufalosti za desetitisíce korun náhražky jídla a doplňky stravy.

Vše je to o jídle a já Vám poradím, jak Vánoce a Silvestr přečkat bez váhového výkyvu.

  1. Nakupujte včas - něco se dá nakoupit i přes internet, nebo můžete jíst do různých obchodů až opravdu večer, kdy bývá větší klid
  2. Zapojte do příprav i pečení celou rodinu, cukroví nemusí být jako ze škatulky, stejně jako dům nemusí být naklizený do posledního smítka, jako před kontrolou z hygieny. Děláte to pro sebe, ne pro návštěvy. Pamatujte, lepší jsou vzpomínky na domácí pohodu bez stresu, než na zlatou klec plnou napětí.
  3. Nemusíte si odpírat cukroví - ale pravdou je, že nemusí být na stole 10 druhů a také, že v klasickém cukroví je zbytečně mnoho řepného cukru, máslo, nebo hůře i margarínů a bílé mouky. Samozřejmostí jsou ale dobré a zdravé ořechy. Přitom stačí nahradit suroviny za kvalitní, vynechat bílou mouku a řepný cukru a nahradit je přírodními, méně kalorickými a celozrnnými výrobky, používat nesířené a neslazené ovoce a kvalitní hořkou čokoládu místo „čokolády na vaření“.  Takové „cukroví“ si bez výčitek můžete dopřát v rámci svačinek společně s mléčným výrobkem a kouskem ovoce. A není na tom nic špatného. A nemusíte si to schovávat až na svátky. U nás letos vedou marokány bez cukru, bílé mouky a smetany, dále fitness mrkvové sušenky s oříškovým krémem a celozrnné linecké. Zájemci si mohou pořídit e-book se zdravými recepty nejen na cukroví, které jsme vytvořily společně s Evou Prokešovou – majitelkou zdravé výživy U Eruwen. A i u tohoto cukroví platí, všeho s mírou a ne večer!
  4. Neuznávám půsty - a to ani před štědrovečerní večeří. Krátkodobé půsty jsou za mě k ničemu, pokud se začnete ládovat pátým přes deváté. A kdo jí zdravě celoročně, půsty ani detoxy nepotřebuje. Proto jezte bez ohledu na svátky nebo shon pravidelně, mějte v každém jídle zeleninu, celozrnné obiloviny, jako vločky nebo celozrnné pečivo a malé porce příloh, jezte k nim libové bílkoviny, vejce, maso, polotučné mléčné výrobky a sýry, luštěniny, ovoce. Jezte sezónní potraviny, nepoužívejte velké dávky tuků a volte odlehčené způsoby přípravy. Nejen, že se Vám odvděčí Váš zdravotní stav a trávení, ale i Vaše psychika. Je ověřeno, že lidé hůře snáší stres při velkých výkyvech cukru v krvi. Mívají pak potíže se soustředěním, motorikou, mají až návaly agrese a přitom úplně zbytečně. Vždyť je to svátků čas. Jeďte si své zvyklosti, jezte, co Vám dělá dobře, a klasické věci na maximum odlehčete. Cukroví, zdravé jednohubky, očka i večeři.
  5. Večeře – i při večeři musíme po celém dni doplnit bílkoviny, menší porci složitých sacharidů a maximum zeleniny a vlákniny s minimem tuků. Takže večeře nemusí být jen hororová představa, kolik z toho zas přiberete. Kapr může být zbaven přebytečného tuku a upečen v celozrnném trojobalu v troubě, minimálně pokapán olejem. Já dám přednost lososovi s limetovým přelivem. Řízek se však dá také upéct v troubě, bramborový salát může být 2/3 tvořen vařenou nebo v troubě pečenou voňavou zeleninkou a batáty na kostky, místo majonézy kvalitní jogurt smíchaný s trochou Mayonette  - zdravá majonéza z červené čočky - dodá vitaminy a není tak tučná. A proč to klidně ještě neozvláštnit rozmačkaným avokádem? Dodá salátu luxusní chuť. 
  6. Alkohol – základní věc, když se snažíte držet váhu, je nepít vůbec. Již jsem nastudovala výzkumy, že alkohol škodí v jakémkoliv množství. Ale na Vánoce platí: všeho s mírou. Určitě neříkám, abyste byli frustrovaní, že si nemůžete ani připít. O tom život také není. Sklenička suchého bílého k večeři je zvyk, hektolitr svařáku nebo piva po večeři však není nutnost, nebo snad povinnost. Pokud budete popíjet po večerech i na návštěvách, dejte si k tomu celozrnné pečivo, hromadu zeleniny a třeba libovou šunku. Rozhodně nedělejte to, že byste si dali 0,5 l vína, a raději kvůli tomu nejedli a pak šli spát. Stejně to polovina lidí nevydrží a kvůli rozhozenému cukru buď ještě před spaním vybílí talíř s cukrovím, nebo to někdo uvědomělejší zaspí a ráno se probudí s nízkou hladinou cukru. 
  7. Dny volna – snažte se opět dodržovat pravidelný režim, jíst co 3 hodiny, chodit na procházky s rodinou, klidně si i doma zacvičit. STEJNĚ JE V TV POŘÁD TO STEJNÉ. Aktivita uvolňuje endorfiny, pomáhá nám lépe trávit a čerstvý vzduch je blahodárný na všechny neduhy a splíny.
  8. Pokud chcete začít žít zdravě, a čekáte s předsevzetím na Nový rok – kašlete na to, začněte hned a mějte náskok. Nedávejte si nereálné cíle, dejte si menší cíle, které splníte postupně, začněte od těch nejjednodušších a klasických věcí, co znáte, a ty odlehčete nebo vyměňte za kvalitní potraviny.
  9. Nebojte se říci si o pomoc - je mnoho dezinformací a polopravd o hubnutí, na sociálních sítích se šíří nekvalitní náhražky a další produkty jako lavina. A to jen s cílem prodat. Pamatujte, žádný odborník Vám nebude radit na dálku a žádný opravdový odborník Vám nebude nabízet náhražky plnohodnotné stravy v prášku. Rozdíl je ovšem ve vitaminech z lékáren, ale pokud nemáte žádný vážnější problém, netrpíte alergií na některé potraviny, anebo nemáte po závažnější operaci, tak doplňky a vitaminy také nepotřebujete!!!  Je logické, že po resekci žaludku budete trpět anémií z nedostatku železa, tady jsou doplňky se železem na místě. Pro všechny je ale vše skryto v jídle a kombinace správných potravin nám pomáhá lépe živiny využít. Také je to o kvalitě, porcích a načasování. Tudíž ani univerzální jídelníčky z časopisů nejsou pro všechny plošně- nezohledňují potřebný příjem živin, denní harmonogram, případně směnný provoz v zaměstnání, a co nejhůře, ani Váš zdravotní stav.
  10. Psychická pohoda – stres, nevyspání, noční směny, anebo problémy se spánkem správné hubnutí znesnadňují. Ale není to sci-fi, jde to, když děláte, co Vám radím. Stačí mi důvěřovat a poslouchat. A funguje to. Všem!!! Proto se dejte do pohody, snažte se být nad věcí, ale buďte cílevědomí, buďte tu pro ostatní, a stejně rovnoměrně si najděte čas na sebe, naučte se odpočívat, relaxovat, pečujte o sebe a mějte se sami rádi. Jakmile se přestanete trestat a nadávat si za drobná uklouznutí, budete více psychicky vyrovnaní a vše se bude zdát mnohem jednodušší. Vždyť na světě je tak krásně a člověk by se z honby za svým vysněným vzhledem neměl uzavřít před okolím. Vždyť žijeme, za to se nemusíme trestat, ale všechno je to o vyváženosti a umět svému tělu dát, co potřebuje. A já jsem tu také jako psychická podpora, když si, hlavně na začátcích velké změny, nevíte rady, nebo si nejste na 100 % jisti, jestli postupujete správně. 

Chtěla bych všem mým klientům i těm, co mě podporují na sociálních sítích, velice poděkovat za projevenou důvěru. Díky Vám, Vašim zprávám a Vašim úspěchům vím, že dělám dobrou věc, a že jsou výsledky v tom, že Vás dělám zdravějšími a spokojenějšími. A hlavně bez toho, abyste museli utrácet nemalé peníze za výrobky, co nepotřebujete, nebo by Vám ještě ublížily. Ale největší díky patří těm nejbližším, a to mému manželovi za to, jak mě vždy v mém nadšení pomáhal, podporoval mě a podporuje i nadále, že stojí při mně za všech okolností, a že je tak úžasný otec pro naši úžasnou krásnou dcerku. A také děkuji celé mé rodině, za to, že jsou všichni tak skvělí. To jsou hlavní tahouni mého elánu pomáhat ostatním. Važte si proto blízkých, buďte s nimi, pomáhejte si, kariéra je jedna věc, ale rodina tu pro Vás bude po odchodu z práce a dovršení pracovních úspěchů.