Jak začít?

Ne nadarmo se říká, že základem zdraví je pestrá a adekvátní strava, která pokryje potřebu všech vitaminů i minerálních látek. Mnoho lidí ale má sklony k jednotvárnosti ve svém jídelníčku stejně tak, jak mají jednotvárný režim během dne.  Pak mohou lidé vyhledat služby mě jako výživového...

Číst dál: Jak začít?

Játra

Jaterní onemocnění se projevují většinou chronicky a jde tím pádem o několik let či desetiletí, kdy nevyvážená strava bohatá na nasycené, přepálené a trans- tuky, cholesterol a strava naopak chudá na vitaminy, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, vede k poruchám funkce jater, zhoršení jejich...

Číst dál: Játra

Kojení a jeho význam

Kojení je přirozeným způsobem výživy novorozence a kojence. Mateřské mléko je v dnešní době pokládáno za nejvhodnější stravu pro dítě v prvních měsících jeho života. Bohužel dnešní moderní rychlý způsob života zasahuje do fyziologických dějů celého člověka, včetně laktace. Obzvláště v minulých desetiletích,...

Číst dál: Kojení a jeho význam

Křemík, jeho význam pro zdraví

Málo se to ví, ale hned po kyslíku je křemík nejvíce rozšířeným prvkem na zemi. Jeho největší zastoupení najdeme v horninách. Ve formě kyseliny křemičité je však vázán i na rostlinné potraviny. Křemík je významným stopovým prvkem.  Není tak moc známé, že je křemík hned po železu a zinku...

Číst dál: Křemík, jeho význam pro zdraví

Mléčné výrobky - objektivně

Osteoporóza je nejčastějším metabolickým kostním onemocněním, postihujícím především ženy v postmenopauzálním období a v pokročilém věku i muže. Osteoporóza je Světovou zdravotnickou organizací (WHO) definována jako „progredující systémové onemocnění skeletu charakterizované stupněm úbytku kostní...

Číst dál: Mléčné výrobky - objektivně

Moringa a ledviny

Ledviny jsou párovým orgánem o velikosti asi 1 sevřené pěsti. Jsou uloženy po stranách páteře v oblasti břišní dutiny. Pro nás jsou při fungování našeho organismu nezbytné. Odstraňují z těla odpadní látky, které vznikají při metabolismu živin z potravy nebo při svalové práci, odstraňují přebytečnou...

Číst dál: Moringa a ledviny