Výživová poradkyně Mgr. Ing. Markéta Rozinková - změňte svůj život - Salát s pečenými ředkvičkami

Na 6 porcí potřebujete: 300 g uvařených krup, 300 g čerstvý hrášek, 1 cibule, 1 šalotka, pečené ředkvičky 100 g, olivový olej 6 polévkových lžic, uzená sůl, Moringové koření polévkové

Uvařte si cca 150 g krup v osolené vodě dle návodu, zceďte a nechte okapat.

Na pánev dejte 2 polévkové lžíce oleje, přidejte 1 cibuli a 1 šalotku na jemno nakrájené a opékejte. Pak přidejte 300 g mraženého nebo čerstvého hrášku a opékejte společně asi 5 minut. Hrášek s cibulkou pak dejte do větší mísy a přidejte i uvařené kroupy. 

Pečené ředkvičky: svazek ředkviček omyjte, očistěte a nakrájejte každou ředkvičku na čtvrtiny. Dejte je do misky, přidejte 2 PL řepkového oleje, koření BBQ a Holly veggie, sůl, pepř, a promíchejte. Pak takto ochucené ředkvičky dejte péct v misce vystlané pečícím papírem asi 35 minut při 170 °C do zlatova. Po upečení je přidejte do salátu. Salát závěrečně dochuťte olivovým olejem, uzenou solí Sonnentor, pepřem a bylinkami s Moringou do polévky. 

Toto tradiční jídlo ve zdravém a modernějším pojetí můžete jíst jen tak samotné jako teplou přílohu nebo vlažný salát, ale ideálně ještě s nějakou živočišnou bílkovinou, jako je vejce natvrdo. Nebo tuto směs dejte do pekáče a dejte upéct společně s předpečenými kuřecími stehny pod poklicí do měkka. Kroupy krásně natáhnou chuť masa a celé jídlo dostane jiný rozměr. 

Sal t s peenìmi ýedkvikami 2