Výživová poradkyně Mgr. Ing. Markéta Rozinková - změňte svůj život - Rostlinné nápoje, nahradí plnohodnotně mléko?

Rostlinné nápoje, nahradí plnohodnotně mléko?

Rostlinné nápoje zaznamenaly asi za posledních 10 let velký boom ve výrobě i oblibě. Dnes existuje nespočet druhů, které mají prý tvořit vhodnou alternativu k mléku pro ty, co mají mléko obecně v neoblibě, nebo jej kvůli doporučení lékařů nesmí konzumovat. Což je do tohoto bodu v pořádku. Jenže…

Negativní kampaň na mléko na začátku tisíciletí skutečně spustila debaty o tom, že mléko jako takové, není vůbec pro výživu lidí, kromě kojenců, vhodné. Mýty o mléku, ač pravidelně odbornou veřejností vyvracené, stejně v lidské společnosti kolují jako kameňák. A mnoho lidí stále svědomitě mléko odmítá konzumovat, ač na něj nemají alergii, ani intoleranci.  

Bílkoviny mléka jsou vedle bílkoviny z vaječného bílku plnohodnotné, a to se týká obou frakcí – rozlišujeme bílkoviny kaseinové a syrovátkové. Mléčné bílkoviny mají i vyšší biologickou hodnotu, že je tomu u bílkovin z masa a u rostlinných bílkovin (luštěniny, ořechy, obiloviny, apod,…).

Syrovátkové bílkoviny jsou v kravském mléce zastoupeny cca 20 procenty. Vysoká dostupnost esenciálních AMK má potenciální roli v prevenci stresu a řady onemocnění. Vysoký obsah větvených AMK (valin, leucin, isoleucin) má význam ve stimulaci tvorby nových struktur proteinů. Vysoký obsah cysteinu je limitující pro tvorbu glutationu (GSH), což je důležitá látka pro boj s mutagenními a toxickými látkami. 

Laktóza, nebo také mléčný cukr, je velmi unikátní sacharid. Sladkost laktózy je nižší, než u jiných jednoduchých cukrů, v porovnání s řepným cukrem je jeho sladivost čtvrtinová. Její obsah v mléce je poměrně stálý, a to cca 4,5 až 5 % a i tak mléko není sladké. Významnou funkcí laktózy je umožnění vstřebání vápníku a fosforu z mléka do organismu a také pomáhá zlepšovat trávení. Její další velkou výhodou je, že méně kazí zuby, než klasický řepný nebo hroznový cukr. Díky laktóze máme i kysané mléčné výrobky, kysáním laktózy určitými bakteriemi vzniká známá specifická kyselá chuť a struktura.

Mléčný tuk je významným zdrojem esenciálních mastných kyselin, vitaminů rozpustných v tucích dalších látek. Tak jako u všech potravin živočišného původu, i mléko je zdrojem cholesterolu. Ale abych byla i objektivní, i tento tuk se musí konzumovat s mírou. Mléčný tuk je tuk nasycený a jeho vysoká nasycenost, z hlediska dětské výživy výhodná, pro dospělou populaci znamená riziko zvýšení hladiny LDL-cholesterolu v krvi.

 Z účinků ověřených na zvířecích modelech jsou známé ty protirakovinné (rakovina prsu), protisrážlivé, protidiabetické, protialergenní, a ty podporující tvorbu kostní hmoty. 

Důvod, proč byly vyrobeny rostlinné nápoje, je fakt, že asi 10 % obyvatel ČR může mít s problém se stravitelností laktózy. Jde o nesnášenlivost bez zapojení imunitního systému organismu. Není to záležitost imunity, i když se některé příznaky takto můžou jevit.

Při normálním trávení je v organismu mlékem přijatá laktóza rozložena enzymem laktázou na molekulu glukózy a galaktózy. Snížená nebo nulová aktivita tohoto enzymu vyvolá projevy intolerance (bolesti břicha, žaludeční křeče, bolesti hlavy, zvracení, silná nadýmavost, průjmy,…). Intolerance laktózy je charakteristická vazbou na dědičnost, etnické skupiny (střední Evropa 10-20 %, Japonsko, Čína, Thajsko 70–100 %, Asie, Afrika 60-80 %, skandinávské země 1-5 %) a také na věk, kdy se stářím aktivita tohoto enzymu klesá. Vyvolávající dávka intolerance je různá, ale je dáno, že pokud je enzym aspoň částečně přítomen, tak organismus je schopen tolerovat 250 ml mléka denně!

„NESNÁŠENLIVOST MŮŽE BÝT NA JAKOUKOLIV POTRAVINU, ALERGIE NA JAKOUKOLIV PROTEINOVOU SLOŽKU V POTRAVINĚ“

Mléko může také tělo vnímat jako alergen. Alergen však může být jakýkoliv protein v jakékoliv potravině, legislativa upravuje skupinu 14 alergenů, co musí být patřičně uvedeny na obalech potravin, protože konzumace by alergikům mohla přivodit zdravotní komplikace. Cílem potravinového českého i evropského práva je chránit zdraví a bezpečnost spotřebitele.

Alergie je abnormální reakce těla na látku, která spočívá v zapojení imunitního systému. Potravinové alergické reakce mohou mít různé následky nejen v místě reakce (lokální ve střevech i na kůži), mohou se projevovat od požití jídla v rozmezí pár minut až 24 hodin, mohou mít různé projevy od krátkých nevolností až po život ohrožující anafylaktický šok.

Alergie na mléko mají dvě formy.

  • První forma se projevuje již krátce po narození a v raném dětství. Alergie a citlivost na složky mléka je vyvolána reakcí v trávicím traktu a projevuje se navenek nejčastěji jako atopická dermatitida.
  • Z dalších možných forem projevů alergie je zánětlivé poškození střev a/nebo postižení dýchacího traktu, zejména zúžením průdušek. Alergeny jsou široká skupina látek, které se vyskytují v potravinách

Jak jsem psala výše, většina alergenů jsou bílkovinné povahy. Jejich definování však není jednoduché, protože jejich složení může být během potravinářské výroby změněno. I v mléce jsou hlavními alergeny bílkoviny. Mohou to být kaseiny (nejčastěji αs1-kasein), ale i syrovátkové bílkoviny (ß-laktoglobulin, ale i α-laktalbumin).

Ale, opět se mluví nejvíce o mléku. Ale že existuje alergie na ryby, korýše, vaječný bílek, ořechy, arašídy, vlčí bob, soju – o tom se žádné informační negativní kampaně nevedou a zůstávají zcela bez povšimnutí.

Přitom, u alergického jedince na arašídy může stopa této luštěniny (ano, arašídy, neboli burské ořechy, jsou luštěnina), vyvolat zdraví ohrožující anafylaktický šok, jehož důsledky bývají i fatální… Ale kdo kdy četl výstražný článek s nadpisem: „vražedné arašídy, nebo riskujete tím, když budete konzumovat arašídy svůj život?“ Skvělý tip pro Vás, jak odlišit bulvár od seriózního článku!!!

Nejčastějším onemocněním kostí u světové populace je osteoporóza, která má za následek křehkost a lomivost kostí. V první řadě jsou postiženy ženy po menopauze a muži vyššího věku. Nárůst kostní hmoty je v prvních 30 letech života. Proces stárnutí je naopak spojen u lidské populace s úbytkem 1 % kostní hmoty za rok. V těle je 99 % všeho vápníku uloženo v kostech a zubech. Proto je nezbytné vápník potravou přijímat, a to pravidelně! Význam mléka jako vynikajícího zdroje vápníku spočívá nejen v jeho vysoké koncentraci (1200 mg/l mléka, přitom doporučená denní dávka je 800-1200 mg), ale i ve vysoké využitelnosti z mléka, která je 30 % (z kysaných mléčných výrobků ještě více). Z ostatních zdrojů, bohatých na vápník (špenát, sezam, mák,…) je využitelnost jen asi 10 %. Využitelnost vápníku z mléka je podporována přítomností vitaminu D v mléčném tuku (proto apeluji na konzumaci polotučných mléčných výrobků).

A NYNÍ SE PODÍVEJME NA ROSTLINNÉ ALTERNATIVY - NÁPOJE A DALŠÍ VÝROBKY:

Rostlinné alternativy jsou často vyrobeny z obilovin, sóji, nebo ořechů. Nejčastěji se můžete setkat s těmito druhy, dají se koupit v tetra packu jako nápoj, případně jako jogurt, nebo v sušených instantních variantách.

Nejčastěji narazíte na ty:

  • Ze sóji
  • Z mandlí
  • Z kokosu
  • Z lískových ořechů
  • Z kešu
  • Z rýže
  • Z ovsa
  • Z pohanky
  • Ze špaldy
  • Ze směsí – například kokos-rýže

Ale… téměř všechny jsou také alergeny, na které mohou mít lidé alergii, takže ani v tomto se výhra moc nekoná. Jediné, co může být bráno jako zcela hypoalergenní, je bezlepkový oves, pohanka, rýže. Ale, že ještě něco může obsahovat nějaký alergen není taky chyba… Záleží, jakým tónem a úhlem pohledu Vám někdo informaci podá a my si o té informaci tvoříme úsudek.  

Jak na výrobu domácího mandlového nápoje za pár korun?

Připravit si je můžete i doma, například na mandlový nápoj stačí namočit 100 g neloupaných mandlí do vody přes noc, pak vodu slít, přidat čerstvých 750 ml vody a v mixéru rozmixovat aspoň 10 minut. Po rozmixování vezměte plátno, cedník a přeceďte do nádoby, čisté a ideálně uzavíratelné, můžete přidat čekankový sirup nebo banán, pomixujte ještě a skladujte v chladu 4 dny. Co se týká drti, co zbude, můžete ji použít na pečení do koláče či buchty, případně přidat do granoly a usušit v troubě.

Takový nápoj obsahuje asi 15 % podílu ořechů, draslík, trochu vápníku a vitaminu E.

Ale… Pořád se nemůžeme bavit o plnohodnotné alternativě k mléku, jelikož se ani nepřiblíží složením…

Mandle mají samy o sobě spoustu vápníku, ale jeho využitelnost je přece jen výhodněji vstřebatelná při kombinaci kyselého prostředí, vitaminu D a kaseinu v mléce.

Stejně tak se dá připravit rýžový nápoj, kokosový, nebo i kešu, makový. Rozhodně domácí varianty mohou krásně zpestřit jídelníček a pomohou využít suroviny na více výrobků, viz mandle do nápoje a pak do pečení. Takže litr nápoje za 25 korun + z toho ještě koláč.

Proto domácí nápoje jedině schvaluji a nejvíce ty z ořechů nebo rýže pro silné alergiky a atopiky!!! Ti nesnesou často ani ořechy!!!

Jak jsou na tom komerční varianty?

V obchodech často narazíte na nápoje, jogurty a instantní varianty.

Podívejme se na komerční mandlovou variantu nápoje. Dá se koupit běžně v jakémkoliv obchodě, průměrně se litr pohybuje za 55 až 75 korun podle řetězce.

 

Co za tyto peníze v tetrapaku kupujete? Četli jste složení?

Složení

Pitná voda, cukr, mandle (2 %), fosforečnan vápenatý, jedlá mořská sůl, stabilizátory (karubin, guma gellan), emulgátory (slunečnicový lecitin), vitaminy (riboflavin (B2), B12, E, D2).  Může obsahovat stopy lískových ořechů.

VÝŽIVOVÉ HODNOTY (NA 100G)

Energetická hodnota

102 kJ

Tuky

1.1 g

Z toho nasycené mastné kyseliny

0.1 g

Sacharidy

3 g

Z toho cukry

3 g

Vláknina

0.1 g

Bílkoviny

0.5 g

ALERGENY

Skořápkové plody

Ano

   

Takže tento nápoj v ceně cca 65 korun obsahuje 93 % vody, na druhém místě, asi 3 % je přidaný cukr, 2 % mandlí a pak hromadu stabilizátorů, co v čerstvém mléce jistě nenajdete… Ani v domácím nápoji. Ne, neublíží nám, ale ani nám nic nedají…!!!

Lepší variantou z těchto výrobků je volit ty bez přidaného cukru. Ty má značka Isola – prodává ProBio, Alpro – kokos, rýže a mandlové unsweetened.

Beru samozřejmě v potaz fortifikaci - doplnění vápníkem, což má Alpro rýžovo-kokosové – 120 mg/100 ml – jako mléko, ale jaký vápník? Určitě ne ten dobře vstřebatelný, ale ve formě fosforečnanu vápenatého s velice nízkou vstřebatelností a biologickou využitelností, protože se ještě v krvi musí poprat o místo na přenos s fosforem…

TIP:

Rozhodně vybírejte ty bez příchutě a vyhněte se sójovým alternativám…

Sója není rozhodně plnohodnotná alternativa pro mléko…

Sója se často doporučuje u žen po menopauze…Proč?

Pro správné využití vápníku je důležitá přítomnost i dalších prvků, zejména hořčíku a vitamínu D, i pohlavního hormonu estrogenu, který napomáhá ukládání vápníku do kostí. PROTO U ŽEN PO MENOPAUZE VÍCE HROZÍ OSTEOPORÓZA, NEJEN V DŮSLEDKU NEDOSTATKU HLADINY ESTROGENU. TEN SE DÁ PO MENOPAUZE DODÁVAT FORMOU SOJOVÝCH VÝROBKŮ, KDY V TOMTO OBDOBÍ MÁ VÝZNAM JE KONZUMOVAT PRAVIDELNĚ V MENŠÍCH DÁVKÁCH.

Jenže není soja, jako soja, rozhodně spíše doporučuji konzumaci tofu, tempehu nebo přirozené formy luštěniny, než ve formě SOJOVÉHO ZAJÍCE, za chvíli vysvětlím proč!!!

Pokud máte alergii na mléčnou bílkovinu, nesmíte ani soju!!! Struktura sójového bílkoviny je téměř identická s mléčnou a může udělat stejnou imunitní reakci…!!!

Příklad jogurtu:

Sójový s mandlemi Alpro 500 g za běžných 70 korun, ve slevě za 59 ,-.

Složení.Sójový základ (voda, loupané sójové boby (9,8%)), cukr, mandle (1,5%), vápník (tri-kalcitcitrát), regulátory kyselosti (citráty sodný, kyselina citronová), stabilizátor (pektiny), přírodní aroma, mořská sůl, Antioxidanty (extrakt bohatý na tokoferol, estery mastných kyselin kyseliny askorbové), aroma, vitamíny (B12, E, D2), jogurtové kultury (S. Thermophilus, L. Bulgaricus)

Složení: Sójová složka [pitná voda, loupané sójové boby (9,8 %)

Dobrou alternativou je značka Optimistic, dříve Ne- mléko... 

 

https://eshop.nemleko.cz/optimistic/mandlovy-dezert-natural/

Mandlový probiotický dezert optimistic 375 g za 99 korun.

korun. 

Co oproti tomu obsahuje obyčejný bílý jogurt? Mléko a kulturu, nic víc není potřeba… Cena za cca 400 g okolo 15-25 korun…

A co ty instantní?

Jak jsem psala, nejhorší variantou je tento průmyslový odpad, jakým je Zajíc nebo nápoje od TOPNATUR

Proč?

Jedním příkladem je Sojový zajíc natural, který slibuje alternativu kravského mléka, plus slibuje, že je vhodný pro lidi s alergií na laktózu kravského mléka!!!!??? Což je klamání spotřebitele. Neb, jak jste se dočetli výše, na laktózu je jen intolerance. Tento výrobek má ale evokovat, že má být vhodný pro lidi s alergií, ale to není, neb obsahuje kasein i sóju, tudíž NENÍ TENTO VÝROBEK ANI VHODNÁ ALTERNATIVA ANI PRO ALERGIKY NA MLÉKO…

Co tento výrobek vlastně je?

Sušený glukózový sirup, sójová složka 29,4 % (částečně ztužený sójový olej, sójová bílkovina), regulátor kyselosti fosforečnan draselný, emulgátor E 471, kaseinát sodný, protispékavá látka oxid křemičitý, jedlá sůl, barvivo karoteny.

Výživové údaje na 100 g: Energetická hodnota 2128 kJ/509 kcal, Tuky 27 g (z toho nasycené mastné kyseliny 4,9 g), Sacharidy 63 g (z toho cukry 9,8 g), Vláknina 0 g, Bílkoviny 3,4 g, Sůl 0,5 g.

Toto někdo chce konzumovat? Rozhodně nedoporučuji a pokud jej máte doma, zařiďte nejlépe jeho ekologickou likvidaci, hlavně ať se nedostane do rukou nejmenším…

Menší zlo, ale stejně nevhodné, je ještě SUŠENÝ KOKOSOVÝ NÁPOJ OD TOPNATUR

Složení: kokosový olej (50 %), sušený glukózový sirup, emulgátor: E 472e (rostlinný původ), stabilizátor: fosforečnan draselný, protispékavá látka: oxid křemičitý.

Takže sice stojí sáček 27 korun, ale je to jak kdybyste si dali do kávy kokosový olej ztužený a glukózový sirup na to…

A to nám má něco dát???

Zamyslete se, moje shrnutí článku:

  • Rostlinné nápoje nikdy nebudou plnohodnotná náhrada mléka
  • Jsou vhodné na zpestření a pro ty, co mléko nesmí kvůli alergii, ale musíte dávat pozor i na křížené alergie – soja-mléko a další alergie, jako ořechy nebo lepek – špaldový nápoj
  • Jsou chudé na obsah bílkovin.
  • Většinou mají podíl ořechů okolo 2-5 %, často obsahují přidaný cukr, sladké varianty i barviva, aromata, stabilizátory, zahušťovadla
  • Extra je pak otázka na soju, rozhodně spíše doporučuji tofu, miso, natto, tempeh, než odpad zvaný Zajíc
  • Pokud máte alergii, vybírejte neslazené druhy – Alpro kokos, mandle, Isola
  • Dobrá varianta pro všechny: Optimistic, ale cena je o poznání vyšší…

Co si z článku odnést?

  • Pokud můžete kravské výrobky, nejste alergičtí, nevyhýbejte se jim.
  • Pokud nesnesete laktózu, mléko Vás nadýmá, nebo Vám nechutná, jezte přirozeně kysané, plus mléko bez laktózy, nezahušťované jogurty, kysané nápoje a pořiďte si kvalitní protein bez laktózy.
  • Pokud máte alergii na mléko, nesmíte ani sojové nápoje, vybírejte spíše neslazené nápoje a dezerty tvořte ze šmakouna, tapioky, kokosu a kokosového tuku apod. + doporučuji konzumovat probiotika, vitamin D a K + vápník, například od Viridian, co nejdete zde.
  • Pokud nechcete jíst mléčné výrobky z hlediska svého výživového stylu a lásky ke zvířatům, je to v pořádku, respektuji Vaše volby, ale hlídejte si příjem bílkovin, vápníku a nebojte se sáhnout po kvalitní vegan suplementech, co budou pečovat o Vaše zdraví... 
  • Základem je mít zdravou planetu, ale také zdravé obyvatele a další potomstvo, na to také myslete... 

 

Vhodné suplementy:

Vitamin D3 a vápník: https://marketarozinkova.cz/eshop/sortiment/doplnky/viridian/viridian-vapnik-d3-detail

Beauty komplex nejen pro zdravé klouby a kosti: https://marketarozinkova.cz/eshop/sortiment/doplnky/viridian/komplex-pro-krasu-s-msm-detail

https://marketarozinkova.cz/eshop/sortiment/doplnky/reflex-nutrition/glucosamine-chondroitin-detail

Snad jsem Vám to ujasnila, pokud máte další dotazy, pište na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pro registrované