Výživová poradkyně Mgr. Ing. Markéta Rozinková - změňte svůj život - Význam klíčení ve výživě

Nemusíme být ale nutně vitarián, abychom si klíčky mohli dopřát... 
Není to nic složitého a zdravotní prospěch klíčených semen je velký...

 

Ani si nemusíte vše nutně připravovat doma, některé klíčky není problém zakoupit.. Klíčením se zvyšuje aktivita enzymů semen, které bez aktivace vodou jsou v inaktivním stavu a to prodlužuje životnost semen... Po aktivaci máčením však nastává syntéza i degradace části zásobních látek...
Klíčky mají také antimikrobiální účinky a vysokou antioxidační kapacitu a tudíž se uplatňují v inaktivaci volných radikálů a mohou oddalovat buněčné poškození... 
Využití - používejte pěstovaná pro osivo ošetřena herbicidy. Volte semena mladší, čerstvější... Po roce skladování klesá schopnost klíčit až na polovinu...to znamená, že vyklíčí jen polovina .. Prostě mladší mají vyšší schopností klíčit a je důležité vybírat semena bez poškození... Je možno použít Takže od ovsa, přes pšenici, mungo fazole, adzuki, čočku, slunečnici, hořčičné semínko, až po řeřichu. Já osobně zbožňuji nejvíce klíčky mungo fazolí... 

Jde o rostlinné suroviny, které se skládají z tuků s vysokým podílem zdravých mastných kyselin, bílkovin i sacharidů. Semena mají významný podíl vlákniny, klíček obsahuje vitaminy rozpustné v tucích, obalové vrstvy zase další vitaminy, minerální látky i stopové prvky. 
Některé druhy obsahují ale také antinutriční látky, které mohou snižovat vstřebávání živin, působí jako blokátory využitelnosti, protože vytvoří společně s prvkem nevstřebatelný komplex... Některé mohou být spojeny s jinými nežádoucími účinky .. Antinutriční látky se sice klíče ním mohou snížit, ale ne zcela zmizet... 

Rozhodně bych dávala pozor u Vás, co trpíte na problémy se žlučníkem, dyspepsií žaludku, nebo máte žaludeční vředy, syndrom dráždivého tračníku... Klíčky nedoporučuji ani lidem, co mají šetřící stravu po operaci, mohou působit dráždivě... Nedoporučuji dále klíčená semena ani těhotným a kojicím ženám bez tepelné úpravy... 

Proč? Rizikem je bakteriální kontaminace, kdy mají bakterie ideální prostředí pro růst vlivem ideální teploty i vlhkosti.. Riziko je nejvyšší u kontaminace choroboplodnými zárodky bakterií, ať už při pěstování, či skladování... Zvlášť hrozí riziko u domácí přípravy.. Takže spíše doporučuju v tomto období koupit klíčky in aktivován sušením, co je šetrné k enzymům, ale bakterie hubí, či klíčky doma tepelně zpracovat aspoň pár minutami varu... Žádná těhotná nestojí o salmonelozu... 

Jak často je jíst je otázka relativity... 


Všeho moc škodí, i toho zdravého... Můžete zobat jen tak na svačinu místo ořechů asi 20-30 g, nebo posypat chléb pomazánkou, nebo ozdobit s klíčky hummus v misce k podávání... Můžete si koupit klíčky ovsa nebo pšenice a používat do jogurtů, smoothies, obilných kaší, do pečení chleba. 

Řeřichové klíčky se hodí na salát nebo na chléb s bylinkovou pomazánkou... Úžasné jsou klíčky řepy a bez klíčků se neobejde ani vietnamská či thajská kuchyně.. Takže... V přiměřeném množství klidně denně, záleží na druhu použitého semene... 

Co Vám nepůjde naklíčit jsou loupaná semena, jako loupaná čočka nebo bílá rýže, problém nastává i u semen, co pouští po namočení ligniny, jako třeba chia semena... Jinak se nebraňte žádnému druhu...

Na začátek určitě začnete třeba mungo fazolemi, ovsem, žitem, dále jsou skvělé klíčky slunečnice... 
Klasické fazole rozhodně nedoporučuji, nebojte se ale cizrny... Jen ta cizrna je dobrá po naklíčení ještě povařit, aby trochu změkla... Pohanka je také skvělá... 
Nutno upozornit, že není problémem použít naklíčená semena i do vaření, ale vzniklé prospěšné enzymy se teplem ničí... 
Čím déle se semena klíčí, tím více na život a růst potřebují stavební látky ze zásob, klíčení prostě probudí v semenu život a musí růst že zásob. Velice u klíčků vyzdvihuji třeba obsah vitaminu C u zeleninových a bylinkových klíčků, obiloviny mají mnoho vitaminu B, vitaminu E, luštěniny zase selen, síru, soja je bohatá na vitamin K. Mandle obsahují mnoho vápníku...