Výživová poradkyně Mgr. Ing. Markéta Rozinková - změňte svůj život - Jak vybírat kvalitní čaj a bylinnou směs?

Jak vybírat kvalitní čaj a bylinnou směs?

Sortiment bylinek a čajů

Sortiment výrobků je v dnešní době velmi široký, je potřeba si ale uvědomit, že čaj jako takový je nápoj, připravovaný obvykle louhováním lístků rostliny čajovníku v horké vodě. Pro samotné lístky se také užívá název čaj.

Ale dnes je běžné, že označení čaj se běžně užívá i pro jiné nálevy – pro zápary a odvary různých jiných rostlin (například tzv. ovocné čajebylinné čaje nebo šípkový čaj), které se někdy označují jako nečaje.

Ať už jde jen o slovíčkaření, nebo oprávněné nazývání věcí pravým jménem, čaj má vedle povzbuzujících účinků v mnoha případech díky látkám v něm obsaženým také blahodárný vliv na organismus.

Jak se klasifikují čaje a byliny podle české komoditní vyhlášky?

 „Čaj“
Definice čaje pravého se doplňuje o možnost použití směsi výhonků, listů atd. Pokud jde o členění čaje, zůstávají nadále jen druhy a skupiny, ruší se podskupina „aromatizovaný“ (příloha č. 1), ale termín „aromatizovaný“ nebo „ovoněný“ se uvádí při označování blízko názvu čaje.

Členění na druhy a skupiny

Druh

Skupina

  čaj pravý

zelený čaj

polofermentovaný čaj

černý čaj

ochucený čaj

    

bylinný čaj

ovocný čaj

výrobky z čaje

čajový extrakt

instantní čaj“.

Jak se vyrábí pravý čaj?

Čaj vzniká zpracováním listů čajovníku. Tento stále zelený keř roste hlavně v oblasti JV Asie, u hranic Číny a Nepálu. Další země produkce jsou Indie, Pákistán, Írán, Japonsko, Indonésie, Austrálie, Argentina, Keňa. Tento keř může dorůst velkých výšek, ale pro plantáže se udržují ve výšce pohodlné pro sběrače cca 1,5 m. Tím je docílena i vyšší úroda.  

Nejlépe se mu daří v oblasti monzunů a v subtropickém a tropickém pásu, roste na kyselých půdách, od hladiny moře až po nadmořské výšky kolem 2500 m.

Pro sběr jsou prioritní listy čajovníku. Ty mají délku od 3-25 centimetrů a široké jsou mezi jedním a deseti centimetry. V ideálních oblastech se čajové lístky většinou sbírají několikrát do roka, v některých oblastech prakticky celý rok.

Lístky se sbírají podle sběrových formulí, které určují, kterou část výhonku uštípnout. Obvykle jsou cennější mladší menší lístky u špičky výhonku a pupen.

Déle může zpracování u různých druhů vypadat odlišně.

Rozhodující je stupeň oxidace za působení kyslíku. Oxidačními změnami přijde změna chuti i barvy nálevu čaje. Oxidace je limitována obsahem vody v listu, po dosažení určité suchosti se oxidace zastaví.

Existuje i zvláštní druh fermentace, a to u druhu Pu-ehr, kdy se nedříve čajové lísky nechají zoxidovat a až poté se fermentují a nechávají se takto někdy i roky.

Podle tohoto zpracování rozlišujeme základní skupiny:

  • Bílé čaje – jemná oxidace samovolná, následné usušení, jsou jemně zelené a konce mohou být trochu nahnědlé
  • Zelené čaje – minimálně oxidované, oxidace se zastaví napařením listů nebo sušením na speciálních pánvích, díky čemuž si zachovávají různé odstíny zelené
  • Oolongy – polozelené čaje – oxidace je v různých fázích přerušena. Lísky jsou nahnědlé, musí se sbírat v plné zralosti
  • Černé – mechanické narušení lístku, teplota cca 30 °C, vysoká vlhkost, to vše je potřeba při výrobě, lístek je plně oxidovaný s hnědou barvou.
  • Červené čaje, pokud se jedná o Camelia sinnensis – čínský čajovník
  • Bylinné a exotické čaje – maté a lapacho z Jižní Ameriky, rooibos z Jižní Afriky, Honeybush, Moringa olejodárná, plus naše známě bylinné čaje – nejsou zdrojem theinu

Jak jsem psala, bylinná čaj je název pro rostlinné nálevy, což je například mátový, meduňkový, Rooibos, Honeybush, prostě všechny vyjma výrobků z čajovníkových lístků.  Naši předci i my je používáme už od pradávna pro jejich blahodárné účinky. Většinou se doporučuje popíjet bylinné nálevy krátkodobě a střídat s ohledem na sezónu a potřeby. Z bylin se mohou připravovat buďto klasické nálevy,

Obvykle stačí čerstvou nebo i sušenou část byliny, zalít vřící vodou a nechat několik minut louhovat.

Nálev z čerstvých bylin je silnější, protože léčivé látky v rostlině postupem času mizí a ztrácí na účinnosti.

U některých bylinek se doporučuje je pouze macerovat pro zachování maxima účinných látek, jako je tomu například u smrkových výhonků. Macerace probíhá ne studené vodě.

Z bylin je možno vyrábět extrakty, výluhy, tinktury.

Na co si dávat pozor při výběru čaje?

  • U klasických čajů jsou kvalitní sběry – první, jarní sklizně
  • Vybírejte spíše sypané, ale dají se sehnat i kvalitní porcované
  • Uvádět zeměpisný původ čaje česká vyhláška. neupravuje povinnost uvést.Zda je čaj indický, čínský nebo cejlonský apod., zjistíte jen v případě, kdy to výrobce sám uvede.
  • Není zakázáno míchat čaj z různých oblastí i zemí. Jestliže na výrobku najdete označení „anglický“ ve spojení s čajem, neznamená to zemi původu, ale odkaz na tradici z dob, kdy čaj do Evropy vozili britští obchodníci po moři, zatímco „ruský“ čaj dopravovali Rusové po souši.
  • Gramáž porcovaných čajů v nálevových sáčcích se liší, a tak může být uvařený nápoj v šálku různě silný. Na krabičce s porcovaným čajem věnujte pozornost nejen hmotnosti celkového obsahu, ale i hmotnosti jednotlivých porcí. Někdy bývá jeden sáček málo a dva už jsou moc.
  • Datum minimální trvanlivostije povinným údajem na etiketě. Čím vzdálenější je, tím lépe. Odborníci tvrdí, že čaj by se měl spotřebovat do roka od zpracování, pak už ztrácí na kvalitě. Datum výroby však zpravidla nezjistíte, není povinným údajem.
  • Je nutné zodpovědět otázku, zda dát přednost sypaným nebo porcovaným kouskům. Stejně tak sehrává roli i způsob zpracovaní, především je nutné se vyhnout směsím s vysokým obsahem čajového prachu. Význam má i země původu, jelikož jen v několika oblastech světa čajovník roste, a ještě méně z nich je schopno vypěstovat skutečně kvalitní produkt. Při výběru zohledněte i příležitost pití čaje a jeho gramáž. Asi nikdo by nechtěl za pár měsíců vyhazovat spoustu shnilých a nepoužitelných lístků.

Sypané čaje bývají v prodejnách obvykle vystaveny. Takto prodávané čaje bývají obvykle kvalitnější, dají se koupit i aromatizované a mají často skutečně čistou chuť. Výhodou je, že u pravých čajů jde jednu dávku zalít i opakovaně, aniž by došlo ke znehodnocení nápoje. Na druhé straně musíte počítat s náklady na skladování a i cena bývá vyšší, ale to je pro člověka, co chce maximum od výrobků, co kupuje, relativní pojem. Naproti tomu porcované čaje zná dobře patrně každý z nás. Najdete je buď ve formě pyramidek nebo pytlíků, sáčky mohou být v dnešní době kompostovatelné včetně uzávěru, bez štítků i se štítky. Často ale počítejte s vyšším obsahem prachu a aditiv, barviv.  Po vypití šálku nelze směs použít opakovaně.

Dost podstatný je také způsob zpracování. Používají se tyto postupy:

  • lístkové čaje
  • zlomkové čaje
  • čajová drť– v pytlících nejčastější
  • čajový prach a prášek– odpad přidávání do levných sáčkových čajů

Prostě jednoduché pravidlo. V běžných obchodech a nespecializovaných prodejnách jsou k zakoupení pouze čajové drtě a čaje zlomkové. Není jednoduché se v tom vyznat, raději sledujte www.potravinynapranyri.cz nebo www.dtest.cz

Test 10 nejlepších čajů 2021 | Recenze & Jak vybrat | ARecenze.cz

Pokud chcete vyzkoušet kvalitní sypané zelené, nebo černé čaje, vyzkoušejte třeba predejny www.oxalis.cz nebo balené od firmy Sonnentor z ČEJKOVIC

Výběr kvalitních bylinných čajů máte snadný výběr, buď můžete volit jednodruhové sypané nebo porcované druhy bylinek, od Anděliky lékařské, až po zázvor, nebo bylinné směsi s různými názvy a kombinacemi pro různé účinky. Avšak z hlediska požadavků na označování výživových tvrzení nelze použít tvrzení o zdravotních účincích, pokud tyto účinky nejsou dokazatelné přímo určenými výzkumy. Dá se to dlouhosáhlými kroky dosáhnout, ale z hlediska časové náročnosti a i nákladnosti spojené s byrokracií se do toho většina výrobců moc nežene.

Jedním z bylinných směsí pro výrobu lahodného nálevu jsou moje směsi s Moringou olejodárnou. Moringa představuje zdroj neuvěřitelných 90 živin a 46 antioxidantů. V jedinečné formě nabízí tělu vše potřebné v dokonalé rovnováze, kterou lidské tělo může nejlépe využít a vstřebat.


Vyvinula jsem společně s majitelem společnosti Moringamix několik druhů bylinných směsí pro přípravu nálevu, ale i kořenicích směsí.

Největší bestseller je tato směs Moringy pro dobrou činnost lymfatického systému, kterou zakoupíte na https://marketarozinkova.cz/eshop/sortiment/bylinne-smesi-s-moringou/bylinna-smes-lymfaticka-detail

Bylinná směs moringy olejodárné, ostropestřce mariánského, ostružiníku maliníku, svízele syřišťového, růže šípkové, divizny velkokvěté, měsíčku lékařského, ořešáku královského a lnu setého.

Ostropestřec mariánský je důležitý pro činnost jater a pročištění, pro obranyschopnost, činnost srdce, normální hladinu cukru v krvi. Ostružiník maliník pro vylučování vody, normální trávení. Divizna velkokvětá pro činnost ledvin a močového měchýře, imunitní systém, trávení a dýchací systém. V kombinaci s Moringou se jedná o velmi blahodárnou bylinnou směs.