Histaminová intolerance

V poslední době se mi v poradně čím dál více objevují případy histaminové intolerance, především u dětí.

Většinou se tvrdí, že syndrom histaminové intolerance je onemocnění postihující v současné době 2 – 3 % obyvatelstva, především častější žen středního věku.

Mnohé maminky se po sdělení této diagnózy vrhnou na internet a vyděsí se při pročítání několika článků, kolik toho jejich ratolesti při tomto onemocnění není, a neulehčí to ani striktní postoj lékařů, kteří jen řeknou, co vše nesmí, ale neřeknou, jak z omezení poskládat vyvážený jídelníček pro zdravý růst a vývoj dítěte.

Proč tato intolerance vzniká? Co je histamin? A opravdu se musí informace aplikovat striktně? A je vždy diagnóza HIT správn8, není to přechodný důsledek infekce ve střevech, důsledek nevyváženého mikrobiomu, či nedořešené potravinové alergie?

Nic není černobílé a žádný důsledek není bez příčiny.

               Histamin není jen hormon, je i neurotransmiter, který syntetizují zejména bílé krvinky, nejvíce pak žírné buňky a ještě buňky nervového systému. Jeho funkce je v první řadě pro komunikaci mezi buňkami imunity na krátké vzdálenosti. Pokud je v těle vyšší hladina histaminu, znamená to reakci těla na alergen, na který vlivem přecitlivělé imunity reaguje organismus neadekvátně.  Pokud je tedy produkován ve vysokém množství, např. v reakci na alergen, vyvolává efekt v rozsáhlejším okrsku – otok v místě vpichu hmyzu, až po celkový anafylaktický šok – alergie na arašídy.

Jeho prekurzor je histidin, což je molekula aminokyseliny, jde o jednu z nejběžnějších přírodních aminokyselin přítomných v bílkovinách. Ve smyslu výživové stránky je u člověka histidin považován za esenciální aminokyselinu, což znamená, že si ho tělo neumí vytvořit samo a musí jej přijímat potravou. V proteinech se histidin vázán v místech nejvyšší aktivity enzymů, místech kontaktů mezi proteiny a slouží k vazbě kovů, například železa.

Pro tělo je histamin velmi účinný a potřebný. Jeho vliv je na hladkou svalovinu, můž způsobovat intenzivní kontrakce dělohy i stah plicních průdušinek. Uplatňuje se i u dilatace - rozšiřování cév, čímž zvyšuje jejich průtočnost. Díky se tomu do tkání dostane více krve, imunitních buněk a lépe může dojít ke vzniku otoku. Po rozšíření cév dochází k poklesu krevního tlaku.  Navíc i jedním z minoritních transmiterů - přenašečů v mozku.

Když tedy histamin je něco, co tělo potřebuje, jak tedy vzniká histaminová intolerance a proč?

istockphoto 1210629467 612x612

„HIT (histaminová intolerance) je důsledkem nepoměru mezi přísunem a odbouráváním histaminu v těle.  

Tato nerovnováha může být způsobena jednak:

  • zvýšeným příjmem histaminu v potravě
  • nebo vlastní nadprodukcí histaminu např. u alergických reakcí nebo bakteriálních infekcí.
  • nedostatečnou aktivitou nebo sníženou koncentrací enzymu diaminooxidázy (DAO). Diaminooxidáza je enzym, který odbourává histamin.“

Zatím není zcela určeno, jestli jde jen o vrozenou dispozici, či jde čistě o získanou poruchu tvorby enzymu.  Enzym DAO je produkován přednostně v buňkách trávicího traktu, proto bývá snížen u pacientů s poškozením střevní sliznice, a to jak při akutních a chronických zánětlivých onemocněních (př. Crohnova choroba), tak i při nekompenzované celiakii či vleklých potravinových střevních alergiích.

Snížená produkce enzymu může být krátkodobá, může kolísat podle celkového stavu organismu.

Po ukončení příjmu látek, co blokují činnost enzymu DAO může dojít k celkovému vyléčení – např. po přestání užívání některých léčiv.

V dnešní době je známo skoro 100 léčiv ze skupiny antidepresiv, analgetik či antirevmatik, které se účastní metabolismu histaminu.


Jaké jsou typické příznaky HIT:

  • bolesti břicha
  • křeče
  • nadýmání
  • průjmové obtíže
  • bolesti hlavy, migrény, závratě, zvracení
  • kožní obtíže - kopřivka, zčervenání kůže, ekzém
  • potíže s dýcháním, dušnost, otoky sliznice nosu
  • tachykardie
  • kolísání krevního tlaku
  • změny chování
  • úzkost
  • špatná kvalita spánku
  • snížená apetence
  • zimomřivost
  • amenorea u žen

istockphoto 979449686 612x612

Diagnostika:

Pokud se objevují nějaké obtíže u Vás, nebo u dětí, určitě vyhledejte lékaře, avšak diagnóza HIT jako takové není konečná věc. Vždy je potřeba řešit příčinu a důsledky.

Viz:

prodělané střevní infekce v minulých měsících

antibiotická léčba

Respirační infekce

Prodělané virové infekce

Neřešené potravinové alergie

Problémy s dušností po konzumaci vína nebo perlivých alkoholických drinků u dospělých – první signál, že něco není v pořádku

Není dobré, pokud Vám někdo jen změří koncentraci DAO v séru a hned se z Vás stane pacient s HIT. Diagnostika není jen tak jednoduchá a měla by zahrnovat i další metody, včetně alergologických i gastroenteorologických. Dokonce se u nás běžně neměří hladina histaminu v krvi, což je absolutně základní parametr pro další diagnostiku HIT (a nejen to, je tolik nemocí spojených s histaminem).

Existuje i diagnostika DAO přímo z biopsie střevní tkáně a stanovení genetické mutace (což ještě bohužel nic neznamená, ani nepředurčuje výskyt a průběh nemoci, ale k tomu se dostanu později) v genu pro DAO.

Proto se osobně domnívám, že u velké části lidí s touto diagnózou nejde o tento problém, ale jen projev něčeho dalšího, jak jsem psala výše.

  • Stres
  • Nedostatek aktivity
  • Nedostatek mikrobiomu
  • Nedostatečná stimulace imunity dítěte vlivem izolace skrz tuto dobu
  • Infekce bakteriální či virová, parazitární
  • Alergie
  • Psychosomatika
  • Nervové poruchy

Hodně z těchto diagnostikovaných mají spíše nespecifické střevní potíže bez klinického nálezu. Často jde opět o psychosomatiku, nebo syndrom dráždivého tračníku.

Rozhodně bych se nenechala odbýt diagnózou HIT, ale pokud jde o dítě, šla bych i po diagnóze potravinových alergenů. Při HIT se vylučuje mnoho základních potravin, avšak nemám ráda, když se vylučují prakticky bez důvodu, když příčina hlavní může být někde jinde.  Hlavně u dětí, kde je výživa v prvních letech zásadní. Hlavně zpozorněte, pokud děti některé potraviny netolerují, jsou atopici, nebo měli v kojeneckém věku problém s trávením mléka.

Někdy se totiž může jednat o symptomy trávicí potravinové alergie (bez přítomnosti IgE v krevním séru), či mastocytózu.

Rozhodně doporučuji nenechat se odbýt a řešit tuto problematiku i s internisty, gastroenterology, imunology a alergology, přes dermatology, specialisty na výživu, výživového poradce, aby se nejlépe odhalilo, co spouští obtíže.

Postup při neidentifikovatelných problémech s trávením:

Při nejasných výsledcích se problém uzavírá jako SIDS – syndrom drždivého střeva. Ten má dost spojitosti s psychikou i nadužíváním léčiv a antibiotik.

Pravděpodobně až ¼ případů může být způsobeno právě histaminem. Další obtíž může být intolerance vlákniny, infekce i intoxikace.  

Pokud něčím podobným trpíte, nebo někdo z Vaší rodiny, pokud vyhledáte napoprvé Vašeho ošetřujícího lékaře, měl by ideálně:

  • Vyloučit intoleranci sacharidů – laktózová intolerance
  • Odebrat vzorek stolice na vyloučení střevní infekce (bakterie, parazité, viry)
  • Otestovat funkce pankreatu
  1. KO, CRP, IgG, IgA, IgM, IgE (potraviny, plísně, koření, enviromentání antigeny), testy na celiakii (plný panel), jaterní funkce, pankreatické enzymy, železo, alfa 1-glykoprotein, elektroforéza proteinů
  2. Moč – 5-hydroxindoloctová kyselina, methylhistamin, v případě nutnosti katecholaminy
  3. Funkční testy periferálních leukocytů

„Na základě výsledků těchto testů by měl lékař rozhodnout, jak se bude postupovat dál:

  1. Hledání organické patologie
  • UTZ
  • endoskopie žaludku a střeva
  • kontrola funkce žlučníku, slinivky
  • kožní biopsie
  1. Hledání alergií I.-IV. typu, HIT nebo poruch imunity
  • kožní test
  • imunitní komplexy (C1q, IgA, IgM, IgE)
  • test uvolňování mediátorů zánětu (ideálně 2x – první test při plné stravě, druhý test po 2 dnech bramborovo-rýžové diety), stanovení ECP, tryptázy, histamin v plazmě, cytokiny, methylhistamin v moči
  • endoskopie s odstupňovanou biopsií (s funkční testováním bioptických vzorků na okysličení mukózy, DAO, degradační kapacitu histaminu)
  • orální provokace čistým histaminem nebo jídly (ideálně dvojitě zaslepené klinické testování)“

Rozšířený postup při podezření na HIT

  1. anamnéza pacienta
  2. základní fyzická prohlídka
  3. stanovení histaminu v plazmě,
  • funkční mediátorový test po alespoň 2 dnech normální diety bez vyřazování potravin
  • funkční test po 2-14 dnech přísné nízkoalergické diety
  • porovnání výsledků těchto testů z hlediska terapeutického potenciálu diety
  1. stanovení histaminu v plazmě, sérové aktivity DAO, ECP, tryptázy, stanovení histaminu a methylhistaminu v moči (12-hodinový sběr)
  • endoskopie pro odebrání vzorků ze střeva
  • histologické vyhodnocení – hustota žírných buněk, DAO imunohistochemie, stanovení histaminu přímo v tkáni
  • zjištění aktivity izolovaných enzymů DAO a HNMT
  1. stanovení celkové degradační kapacity histaminu
  • orální provokace pod dohledem s 50-150 mg histaminu (nemusí být průkazné, ukazuje se, že u některých pacientů je potřeba kombinace histaminu např. se zatížením těla, stresovou situací atd.)
  • mediátorový test, histamin v plazmě, případně DAO (1)

Pamatujte!!!

Stanovení koncentrace DAO v krvi bez zjištění funkčnosti enzymu není dostatečný ukazatel

Léčba:

Dieta s omezením histaminu je nejdůležitějším krokem v léčbě HIT

Musím uznat, pro někoho je změna až drastická, nedivím se, několikrát jsem viděla děti ve střídavé péči rodičů s odlišnými návyky v u každé rodiny, děti od malička zvyklé na uzeniny, slané pochutiny, coly, chipsy...

Často děti dostaly ihned tuto nálepku po prodělané Salmonelóze, kdy se ještě trávicí trakt po léčbě nevzpamatoval a proto netoleruje alergeny, jako vejce, mléko. V tomto případě jde o věc více méně přechodnou a jde o řády několika měsíců, než se situace uklidní a mikrobiom se dá do pořádku. Ale je potřeba to té rekonvalescenci ulehčit a podpořit regeneraci i vhodnými doplňky.

Děti často, jak mile říkám, mají rodiče něco naučit, protože jinak by stravovací návyky nikdy neřešili nebo nevnímali, že opravdu něco dělají špatně. A tímto se mají naučit pracovat se základními, lokálními, minimálně zpracovanými surovinami s minimem zbytečných aditiv, chemie, rafinovaných cukrů, sladidel, atd…

Většina stránek zdůrazňuje zásadně vařit vše čerstvé, jen na jedno použití a zbytky neohřívat.

S tím si dovolím nesouhlasit, při správném skladování se nemusíte bát dát dítěti jídlo z oběda večer, nebo do 12 hodin od přípravy.

Ale rozhodně záleží na správném rychlém zchlazení a skladování při teplotě do 4 °C i nižší. Mražení je také dobrá alternativa skladování.

Opravdu nevhodné jsou tím pádem veškeré polotovary a konzervované výrobky, jakožto 5 dní odstáté guláše.

Vnímejte i problematiku při nákupu kosmetiky, které by měly být bez barviv, sulfitů benzoátů.

detail nahled

 

Jaké potraviny mohou zhoršovat projevy HIT obecně?

  • ořechy a semínka
  • ryby a mořské plody
  • zelenina, zejména celer
  • ovoce

Nejčastější dráždivé potraviny: 

  • ryby (s výjimkou absolutně čerstvých) a další vodní živočichové, jako krevety
  • konzervované sledě, sardinky, šproty
  • uzené lososy, makrely
  • zrající salámy
  • zrající sýry – cheddar, niva, hermelín
  • kysané mléčné výrobky, nejvíce kefíry, ostatní silně individuální
  • kyselé okurky, kysané zelí
  • čokoláda, kakao
  • cukrovinky, sladkosti, sladké dezerty, Kostíci, přeslazené cereálie
  • džusy citrusové a rajčatové
  • citrusové ovoce, ananas, papája, datle
  • jahody, maliny, ostružiny, borůvky, brusinky, rybíz, rozinky
  • třešně, višně, meruňky, broskve, nektarinky, ryngle, švestky
  • sušené sířené slazené ovoce
  • sladidla, cukr, med, xylitol, maltitol, sorbitol
  • sója a červené fazole, temleh
  • potravinové přísady jako kvasnice, barviva, zvýrazňovače chuti, sójová omáčka, ocet, hořčice, stabilizátory a konzervační látky
  • exotické koření - skořice, hřebíček, muškát, lékořice, chilli nebo kari
  • syrový vaječný bílek
  • veškerý alkohol, nejvíce sekt
  • jakákoli dříve uvařená a ohřívaná jídla – třeba odstátá 3 dny – guláše apod.
  • polotovary, fast food, junk food, konzervy a další ultrazpracované potraviny 

Jak poskládat kvalitní jídelníček?

  • Obiloviny – žitný chléb, placky, pohanka loupaná a mouky z žita, ovsa, pohanky, pseudoobiloviny, bez droždí a kvasu, ovesné vločky
  • Přílohy – rýže, kamut, oves, brambor, celozrnné těstoviny, rýžové těstoviny
  • Zelenina vyjma nakládané, kysané, rajčat a dalších lilkovitých ve velkém množství, omezeně i luskoviny, kedlubny
  • Ovoce vhodné v čerstvé podobě, případně lyofilizované nebo smoothies s vlákninou
  • Jablečný džus
  • Olivový, řepkový, bodlákový olej
  • Konopná semínka, chia semínka, oleje z ořechů v extra panenské kvalitě
  • Máslo, čerstvé sýry, Cottage, jogurt podle snesitelnosti – ideálně typ Hollandia a další farmářské zrající v kelímku, kysané podmáslí, kyška, zakysaná smetana, mozzarella, mascarpone, syrovátkový protein a syrovátka, ricotta, pasterizované a UHT mléko
  • Kešu, mandle, pistácie čerstvé, nepražené, nesolené, ideálně BIO
  • Křepelčí vejce, vaječné žloutky
  • Bílky – nahradíte v pečení proteinem nebo ovocem
  • Prsní šunka LIDL
  • Kuřecí maso, krůta scuk.cz
  • Pstruh, čerstvá ryba bonfood.cz nebo rybárny
  • Zajímavostí je, že sukralóza je tolerována, i když se umělá sladidla nedoporučují. Sukralóza má vliv na senzitivitu tkání na inzulin, ale pravděpodobně ne na mikrobiom.
  • Kurkuma, koriandr, kmín, hřebíček
  • Čekankový sirup 4slim.cz
  • Kurkuma latte sonnentor.cz

Důležité je hlídat si pitný režim, postačí voda z vodovodu nebo i málo mineralizované minerální vody bez bublin.

Do těla je potřeba dostat imunoglukany, například z reishi nebo i hlívy ve formě kvalitních extraktů nebo doplňků. Terezia company ale za mě ne…!!!

Vidíte sami, že byste potom nemohli vůbec nic. Je důležité naučit se poslouchat své tělo, vnímat, co říká a reagovat na to.

Ve stravě je důležitý mít zinek, selen, vitaminy skupiny B, vitamin A i E. To vše jsou vitaminy a stopové prvky, co pomáhají budování ochranných vlastností pokožky, jakožto i urychlovat hojení. O těchto vitaminech se můžete dočíst v mých dalších článcích.

istockphoto 506146414 612x612

Vhodné suplementace, víceméně vše najdete na mém eshopu!!!

  • synbiotika Viridian Synerbio
  • Imunoglukan
  • Lipozomální vitamin C a D+K
  • Kozí kolostrum
  • Virikid omega oil

Více najdete na těchto odkazech:

http://gastroenterologie-ostrava.cz/wp-content/uploads/2016/10/Histaminov%C3%A1-intolerance1.pdf

Výborně zpracovaná tabulka vhodných a nevhodných potravin při HIT:

http://gastroenterologie-ostrava.cz/wp-content/uploads/2016/10/Tabulka-sn%C3%A1%C5%A1enlivosti-potravin-p%C5%99i-histaminov%C3%A9-intoleranci.pdf

Nevíte si rady, jak si poskládat jídelníček u sebe, nebo u dítěte, aby nic nechybělo a aby to i chutnalo? Obraťte se na mě a moc ráda Vám se vším pomohu!!!

Držte se, není to tak náročné, jak se zdá na první pohled!!