Výživová poradkyně Mgr. Ing. Markéta Rozinková - změňte svůj život - Křemík, jeho význam pro zdraví

Křemík, jeho význam pro zdraví

Málo se to ví, ale hned po kyslíku je křemík nejvíce rozšířeným prvkem na zemi. Jeho největší zastoupení najdeme v horninách. Ve formě kyseliny křemičité je však vázán i na rostlinné potraviny.

Křemík je významným stopovým prvkem.  Není tak moc známé, že je křemík hned po železu a zinku třetím nejrozšířenějším stopovým prvkem v lidském těle. V lidském těle se průměrně nalézá asi 2g křemíku. 

Význam a biologická užitná hodnota křemíku ještě není zcela úplně objasněna. Jeho derivát - kyselina křemičitá, je však nejvýznamnějším zdrojem biologicky využitelného křemíku. Zatím ještě ale jako taková není v centru pozornosti výzkumů a dalších vědeckých činností.

Ale křemík jako takový má již potvrzené studie z hlediska jeho významu na zdraví konzumenta. 

Jeho účinnost je však ovlivněna v lidském organismu ještě dalšími minerálními látkami, jako jsou hliník, molybden a více významný vápník. Mechanismus působení křemíku v lidském organismu ovlivňuje přítomnost dalších minerálních látek jako vápník, molybden a hliník. Na rozdíl od jiných stopových prvků není v krvi vázán do bílkovinných komplexů, ale je přítomen ve formě kyseliny křemičité.

Kde v organismu má pro nás křemík největší význam? Nejvyšší zastoupení křemíku je v pojivových tkáních, jako jsou šlachy, kolagen a povázky. Dále je jeho významné zastoupení v průduškách, průdušnici a průdušinkách. Z cév je jeho nejvyšší zastoupení v aortě. Křemík je také obsažen v kůži a kožních derivátech, jako jsou nehty, vlasy, řasy, atd. … Je důležitý i při komplexní mineralizaci kostní tkáně, přičemž jeho vstřebatelnost do kosti není ovlivněna hladinou vitaminu D. Velice je také důležitý při ochraně činnosti mozku, pomáhá také chránit žaludeční sliznici, Je velice důležitý také pro imunitní systém, neboť stimuluje činnost makrofágů a pomáhá se zvyšováním hladiny lymfocytů pro imunologickou odezvu. 

Křemík dodává těmto tkáním pružnost, pevnost, vnější i vnitřní odolnost. Pomáhá s lepším prokrvením kůže a s pružností cév. Bylo již obeznámeno, že právě větší tvorba vrásek, suchá a keratinizujicí kůže i snížená pružnost kůže je částečně způsobena i nedostatkem křemíku. 

Nejvíce jej mají obsaženy celozrnné obiloviny, pseudoobiloviny, pak také luštěniny a luskoviny, ale také byliny, jako jsou kopřiva dvoudomá a přeslička rolní. Je pravidlem, že vyšší množství křemíku mají obiloviny a zelenina s vyšším obsahem vlákniny, jako jsou například kedlubna nebo ovesné vločky, například a úkor okurky a kukuřice. 

Pokud někdo z nějakého důvodu špatně tráví celozrnné obiloviny, má alergii na některé obiloviny, celiakii, Crohnovu chorobu, nebo například syndrom dráždivého tračníku, tak je vhodné tento stopový prvek ve formě doplňků stravy. Běžná horní DDD pro příjem křemíku z doplňků je 700 mg denně ve formě kyseliny orto-křemičité. Což je odpovídající dávka cca 12 mg křemíku na kg tělesné hmotnosti a den. 

Pokud jíte pestře, není riziko předávkování je křemíkem. S doplňky je to jiné, toxická dávka LD50, kdy po podání určité dávky tohoto prvku zemře 50 %zkoumaných živočichů, je 5000 mg na kg tělesné hmotnosti.

 

Jak jsem psala výše, významným zdroj křemíku je kopřiva dvoudomá. Co tak vyzkoušet kombinaci kopřivy a Moringy olejodárné?

https://www.prozdravi.cz/moringovy-caj-s-koprivou-30g.html

Moringa je známa pod termíny "zázračný strom" nebo "strom života". Tato unikátní rostlina představuje zdroj neuvěřitelných 90 živin a 46 antioxidantů. V jedinečné formě nabízí moringa tělu vše potřebné v dokonalé rovnováze, kterou lidské tělo může nejlépe využít a vstřebat. 

Moringa oleifera (z čeledí Moringaceae) je odolný strom, dobře snáší velká sucha. Je velmi užíván ve výživě lidí v rozvojových zemích. Tato rostlina je již tradičně používána v Africe jako lidový lék na léčbu revmatismu, jedovatých kousnutí, zápalu plic, diabetu, poruch glukózy, hojení ran a jako afrodisiakum. Na Filipínách je zase používána proti poruchám oběhu a metabolickým poruchám a také proti nedostatku nutričních látek. Celá rostlina je bohatá na bioaktivní látky, nejvíce bohaté jsou na ně ale listy, ze kterých se dá připravit odvar, nebo se s nimi dá dochucovat jídlo.

Moringa olejodárná má bohaté nutriční zastoupení:

  • 20-25 % bílkovin v sušených listech
  • 5-10 % mastné kyseliny v sušině
  • 38 % sacharidy
  • 14 % vlákniny
  • Stopové prvky
    • Vápník
    • Fosfor
    • Hořčík
    • Draslík
    • Měď
    • Mangan
    • Zinek
    • Železo
  • Polyfenoly
  • Bioaktivní látky:
    • Isothiokyanáty (vyšší množství než kadeřavé rostliny jako brokolice, kapusta, apod.)
    • Moringin
    • Kvercetin
    • Rutin
    • Polykyanidiny

 

Vyzkoušejte například kombinaci Morimgy olejodárné a kopřivy dvoudomé pro dobrou činnost ledvin, kdy obě bylinky působí při nedostatku křemíku nebo při snížené imunitě velmi prospěšně. Avšak jako u všeho, tak i zde platí, všeho s mírou, i toho zdravého, nepřekračujte proto doporučené denní dávkování. Můžete vyzkoušet nálev naředit vodou a přidat 3 kapky jablečného octa pro lepší trávení a ochranu žaludku, pro který je křemík také důležitý!!!

https://marketarozinkova.cz/eshop/sortiment/bylinne-smesi-s-moringou/bylinna-smes-pro-dobrou-cinnost-ledvin-detail