Výživová poradkyně Mgr. Ing. Markéta Rozinková - změňte svůj život - Tymián obecný (Thymus vulgaris) a jeho význam

Tymián obecný (Thymus vulgaris) a jeho význam

Známe jej i pod termínem mateřídouška obecná. Je to velice prospěšná rostlina z čeledi hluchavkovité a druhu mateřídouška. Historie používání jistě dosahuje dále, než ke starověku, kdy jej již staří Egypťané využívali při balzamování mrtvol. Byl používán také k léčebným účelům i při kultovních obřadech. U Řeků spíše symbolizoval statečnost a půvab. Tymián je zmíněn v mnoha lékařských dílech, podle kterých by měl tymián působit pozitivně snad na všechny problémy, se kterými se člověk může setkat.

Mateřídouška obecná neboli tymián obecný

Tymián roste hojně podél stezek a pěšin, často jej najdete v bylinných zahradách a předzahrádkách, má rád i louky. Nejvíce mu vyhovují nížiny a orientace na jižní nebo jihozápadní strany svahu, neb mu vyhovuje nejvíce teplo a dostatek slunce. Není problém si jej pěstovat doma v květináči nebo i na zahrádce, nebo i v truhlíku v parapetu za oknem. Snese i skalky, nemá naopak rád přemokření a přelévání, stejně jako hutné, těžké, humózní a špatně propustné půdy. Můžeme si ho pěstovat i doma na zahrádkách např. ve skalce nebo v květináči či truhlíku na parapetu za oknem.

Dávejte si pozor na tymiány kupované v supermarketech, ty většinou dlouho nevydrží dlouho v přepravní půdě a i tak jsou většinou tak zanedbané po výživové stránce, že dlouho nevydrží. Pokud to chcete risknout, je potřeba jej co nejdříve přesadit do úrodnější půdy do zahrádky, na skalku nebo do květináče.

Jeho původní domovina je oblast Středozemního moře. Postupně se pak rozšířil do východní i střední Evropy. Existují různé typy tymiánu, které se jmenují podle obsahových silic. Tak je například znám voňavý, citrónový či pomerančový. Rostlina samotná osahuje kromě silic ještě spoustu dalších účinných látek, jako jsou třísloviny, hořčiny, flavony, aromatické kyseliny a samozřejmě typické silice thymol a karvakrol.

Díky těmto pestrým obsahovým látkám má tymián své stálé místo v lidovém léčitelství i gastronomii. Jeho chuť je nezaměnitelná v italské i francouzské kuchyni.
Je to bylinka s nejsilnějšími antiseptickými účinky při nemocech horních cest dýchacích. Dokonalé jsou jeho účinky při dráždivém suchém kašli. Prospěšný je i při zánětech průdušek, při astmatických záchvatech i při angínách.

Kromě dýchacích potíží se skvěle hodí jeho baktericidní schopnosti při problémech s trávením i při problémech s kůží. Lidé si jej cení také pro zmírnění projevů nadýmání, dyspepsie a při průjmových stavech, přitom paradoxně skvěle působí podobně jako petržel, jako diuretikum, čímž pomáhá játrům, ledvinám a celkově organismu čistit se.

Popíjení nálevů s přidaným tymiánem pomáhá proti otokům a preventivně působí i proti infekci močových cest. Jeho účinné látky pomáhají i při chudokrevnosti. Stimuluje krevní oběh. Čerstvou nať lze použít na zmírnění svědění po poštípání hmyzem. Využívá se i v kosmetickém průmyslu (ústní kosmetika) a v aromaterapii.

Jsou ale významné i jeho zevní účinky jako kloktadla nebo dezinfeciens. Často se tinktury a masti z tymiánu používají jako dezinfekce ústní dutiny a mazadla na bolavé svaly, revmatické a artrotické klouby a klouby postižené dnou. Na tyto obtíže s klouby se nejlépe hodí speciální oleje s tymiánovým extraktem. Při chřipce a nachlazení může zmírnit průběh onemocnění, takže se hodí i do těchto nelehkých dnů.
Obsahové látky tymiánu podněcují organismus ke zvýšené produkci lymfocytů, čímž zvyšuje celkovou dlouhodobou odolnost organizmu vůči infekcím a nemocem. Jeho nadužívání může způsobit až tyreotoxikózu, proto by se k jeho použití hlavně ve formě čaje mělo přistupovat s mírou. Nejlépe působí ve formě kloktadel, koupelí (působí výborně na regeneraci buněk pleti) a jako koření do různých jídel (zlepšení trávení, proti nadýmání).

Co je pro některé nevýhoda, může být pro ostatní darem.

Výrazně tlumí energii, čímž působí spíše relaxačně a harmonizačně. Tím ale účinně vyrovnává nerovnováhy v těle. Tymián se uplatňuje při všech stavech slabosti, které jsou důsledkem přebytku napětí, stresu, podráždění a při stavech úzkostí a depresí.

V gastronomii má tymián své nezastupitelné místo. Čerstvý, doma vypěstovaný tymián se výborně hodí do vývarů, pečené zeleniny, do mixovaných zeleninových polévek, třeba z dýně, mrkve, nebo brokolice. Tymián dodá zeleninovým omáčkám vynikající chuť, skvělý je i na pečená masa, ať už bílá, červená, zvěřinu. Vynikající jsou pečené ryby s tymiánem a citronem, jak často doporučuji ve svých receptech. Výborný je i v italských rajčatových omáčkách nebo boloňské omáčce na těstoviny. Vyzkoušeli jste jej někdy přidat do hovězího po Burgundsku? Tak pojďte si dát na to čas, udělejte si krásnou klidnou neděli a vypněte u vaření s kvalitními surovinami.

Pište si suroviny a zvládnete to jedna dvě:

Potřebujete:

  • loupanou nebo kulatou plec 750 g až 1000 g
  • kousek kvalitního uzeného nebo za studena uzené slaniny asi 100 g pro vůni a dodání tuku, žádný další není třeba
  • jednu mrkev cca 150 g
  • šalotku asi 6 ks na základ
  • 2 lžíce protlaku
  • 1 lžíci ovesné mouky celozrnné
  • 1 větvičku tymiánu a rozmarýnu
  • koření s Moringou na maso a ryby – koupíte na mém e-shopu
  • 1 ks bobkový list
  • 400 ml suchého červeného vína – nebojte, alkohol se vypaří
  • 1 l vývaru, hovězí nebo i zeleninový, může být i Bujonka nebo Natur bujon bez glutamátu rozmíchaný v 1 litru vody
  • 3 stroužky česneku
  • 12 ks šalotek
  • 500 g žampionů drobných
  • 1 lžíce čekankový sirup 4-Slim
  • Lžička řepkového oleje

Postup:

  1. Maso nakrájejte na kostky velké asi 5 cm. Slaninu a mrkev nakrájejte na malinké kostičky. 6 ks šalotek také nakrájejte nadrobno. Troubu si mezitím předehřejte na 160 ⁰C.
  2. Rozpalte si velký hrnec, dejte do něj slaninu, míchejte a nechte pustit tuk. Poté vložte do hrnce maso a opečte ze všech stran. Pokud maso pustí vodu, nechte ji odpařit. Zbyde vám trochu tuku a maso začne lehce chytat barvu. Osolte a opepřete. Přidejte nakrájenou mrkev a 5 minut za stálého míchání opékejte. Přidejte nakrájenou šalotku a opět opékejte 5 minut. Během opékání občas promíchejte.
  3. Když se s masem zelenina opeče, přidejte protlak a minutu míchejte. Poté zasypte ovesnou moukou a za stálého míchání opékejte několik minut. Přilijte víno, přidejte tymián, koření s Moringou na maso, rozmarýn a bobkový list. Přidejte ještě trochu soli a pepře. Nechte víno odvařit na polovinu. Během vaření občas promíchávejte.
  4. Když se svaří víno, přilijte vývar. Přikryjte poklicí, přiveďte k varu a vložte do trouby. Pečte 1 hodinu. Pak hrnec odklopte a pečte ještě půl hodiny.
  5.  Maso vyndejte z hrnce a omáčku svařte na polovinu. Propasírujte a přidejte k masu. Odkrojte nohy ze žampionů. Šalotky oloupejte. Ve dvou kastrůlcích nebo pánvích rozehřejte kapku řepkového oleje.
  6. Do jedné vložte žampiony, do druhé cibulky spolu se lžící čekankového sirupu. Když se začnou žampiony i cibulky zbarvovat, podlijte vodou. Duste asi 5 minut.
  7. Na talíři posypte maso žampiony a cibulkami. Podávat můžete s pečivem, pro nemilovníky pečiva použijte dušenou rýži nebo restovanou zeleninu. Dokáži si k tomuto pokrmu klidně představit ještě Rattatouile.

Je to zdravé, je to vhodné i pro ty, co jsou v redukčním režimu, pokrm je plný kvalitních bílkovin, má mnoho dobře vstřebatelného železa, je to vhodný pokrm i pro celiaky a Vás s jinou intolerancí na pšenici.

Je to zdravé. A zdraví musí chutnat! A jde to i s tradičními pokrmy francouzské kuchyně.

VŠE JE O KVALITĚ A MNOŽSTVÍ, VYCHUTNÁVEJTE SI ŽIVOT!!!