Výživová poradkyně Mgr. Ing. Markéta Rozinková - změňte svůj život - Glukosamin, chondroitin, MSM

Glukosamin, chondroitin, MSM

Glukosamin

Chemicky jde o aldosamin, který je syntetizován syntetizovaný z glukózy a glutaminu.

V organismu se podílí na syntéze glykosaminoglykanů a proteoglykanů, což jsou 2 stavební kameny pro správnou a zdravou chrupavku. Přírodně jej lze najít jako sůl sirnou nebo chloridovou, nebo ve formě N-acetylglukosaminu.

Nejvíce se můžeme setkat s formou glukosamin sulfátu, běžně získávaného s lastur a schránek korýšů a měkkýšů. Dá se spolehlivě říci, že jde o bezpečný doplněk. Dávkování v doplňcích je vždy třeba respektovat podle výrobců. Může se suplementovat až 1500 mg denně, což je i nejčastěji doporučované dávkování. Dá se podávat v kombinaci s antirevmatiky nebo i v případě alternativních metod místo antirevmatik. Je slibováno zmírnění bolesti kloubů, podpora kloubní chrupavky a její regenerace a správné struktury, podpora synoviální. Bohužel lepší výsledky má tato sloučenina pouze u mírných projevů onemocnění artrózou nebo RA:

Je potřeba další výzkum, kdy studie nebudou zaujaté a financované firmami, co tyto preparáty vyvíjejí. Stejně je to i s kvalitou. Prokazatelně nejlepší účinky má oficiální lék Celecoxib, který vykazuje statisticky významnou úlevu napříč výzkumy a skupinami participantů. Lepší je potom kombinovat tuto sloučeninu ještě s chondroitinem. Bylo v jedné zajímavé studii prokázáno, že u po menopauze žen, které užívaly 1500 mg glukosaminu denně nedošlo k progresi onemocnění a došlo ke zlepšení WOMAC skóre (škála pro bolest, ztuhlost kloubů a rozsah omezení pohyblivosti) Výhodou suplementace glukosamin-sulfátem je možnost snížení dávek nesteroidních antirevmatik, které s sebou nesou velkou škálu negativních dopadů na lidské tělo.

Chondroitin sulfát

Glykosaminoglykan. Má za úlohu spojit buňky v živočišných tkáních. Hlavním jeho významem je podílení se na konstrukci a regulaci tkání. Význam nese hlavně typ A (chondroitin-4-sulfát), který je hlavně v pojivových a epitelových tkáních (tvoří až 40 % chrupavek, dále kosti a pokožku). Nesmím opomenout ani chondroitin typu C (chondroitin-6-sulfát), také situovaném v pokožce, kloubech a chrupavkách nejvíce. Produkuje se z chrupavčitých tkání skotu. Ale najdeme i chondroitin z ryb, chrupavčitých, korýšů, vepřů a ptačí chondroitin. Jeho kvalita kolíá výrobce od výrobce, stejně jako jeho kvalita a vstřebatelnost. Problémem jsou neexistující kvalitativní normy. Většinou se kombinuje s glukosaminem a to pro lepší regeneraci a snížení bolestivosti kloubů, ale je třeba více nezávislých výzkumů.
Methylsulfonylmethan

MSM byl objeven v USA. Mast z něj se může používat proti zánětům kloubů a kapky dovednou pomoci při zánětu močových cest. Mluví se o jeho analgetických účincích při dně a revmatu. MSM se přirozeně vyskytuje v mléčných výrobcích, dále rybách, luštěninách, pivu, čaji, košťálovinách a celozrnných obilovinách. DDD v doplňcích je od 800 do 2000 mg denně, lze jít krátkodobě až na 3000 mg. Byl zkoumán i prospěch kombinace MSM a glukosaminu, ale nešlo o seriózní výzkum. O této sloučenině je do budoucna hovořeno jako o jednom ze 45 základních zdraví. Jedna studie potvrdila i snížení homocysteinu v krevním séru, čímž se rozvířily dohady a debaty o jeho možném působení na prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Byla rovněž detekována i snížená koncentrace malondialdehydu v moči, což je významný ukazatel tělesného stresu.

Podpora resorpce MSM, Glukosaminu a chondroitinu

  • Pravidelný a šetrný pohyb – bez pohybu se nikdy nebudou dobře regenerovat
  • Podporuje vstřebávání a ukládání: vitamin C, lipozomální nebo zdroj z koření s Moringou, které přidáte až na konci pečení či vaření. Vyzkoušejte bylinnou směs Moringy po italsku a vychutnejte si léto s voňavými těstovinami s bylinkami s Moringou.

Koupíte na mém eshopu

Podpora tvorby v kloubech

Hořčík – banány, mandle, celozrnné pečivo, celozrnné vločky, kakao, hořčík podporuje funkci vitaminu C, vápníku, fosforu, draslíku i sodíku
Vitamín D – pro přirozenou regeneraci a protizánětlivé působění v organizmu je potřeba dostatečného množství vitamínu D, zvláště v zimních měsících (k vytvoření vitamínu D v těle je potřeba slunečního záření; přirozený vitamín je označován jako D3 a tvoří se v důsledku ozáření UV(B)paprsky přímo v kůži, následně se v játrech tvoří biologicky aktivní forma vitamínu D). Současná obava ze vzniku nádorového onemocnění v důsledku neuváženého opalování a opalovací krémy s vysokým ochranným faktorem proti záření UVA a UVB mají za následek nedostatek přirozeného vzniku vitamínu D v těle. Jen několik potravin obsahuje tento vitamín, jsou to především ryby a mléko a i některé alternativy mléčných výrobků (například sójové mléko a mandlové mléko).

Moringa oleifera

Je odolný strom z čeledí Moringaceae, dobře snáší velká sucha. Je velmi užíván ve výživě lidí v rozvojových zemích. Tato rostlina je již tradičně používána v Africe jako lidový lék na léčbu revmatismu, jedovatých kousnutí, zápalu plic, diabetu, poruch glukózy, hojení ran a jako afrodisiakum. Na Filipínách je zase používána proti poruchám oběhu a metabolickým poruchám a také proti nedostatku nutričních látek. Celá rostlina je bohatá na bioaktivní látky, nejvíce bohaté jsou na ně ale listy, ze kterých se dá připravit odvar, nebo se s nimi dá dochucovat jídlo.
Moringa olejodárná má bohaté nutriční zastoupení:

  • 20-25 % bílkovin v sušených listech
  • 5-10 % mastné kyseliny v sušině
  • 38 % sacharidy
  • 14 % vlákniny
  • Stopové prvky - vápník, fosfor, hořčík, draslík, měď, mangan, zinek, železo, polyfenoly
  • Bioaktivní látky -  Isothiokyanáty (vyšší množství než kadeřavé rostliny jako brokolice, kapusta, apod.), Moringin, Kvercetin, Rutin, Polykyanidiny

Tato rostlina tak může pomoci krásně doplnit dobře vyváženou a nutričně bohatou stravu. Vyzkoušejte třeba tuto směs bylinek na imunitu a regeneraci těla. 

Nakupujte kořenící směs na mém e-shopu.