Výživová poradkyně Mgr. Ing. Markéta Rozinková - změňte svůj život - Infekce močových cest (IMC)

Infekce močových cest (IMC)

Infekce močových cest (IMC) jsou po zánětech dýchacích cest druhou nejčastější bakteriálních infekcí. Až jedna polovina žen si během svého života tímto projde alespoň jednou. Muže postihuje toto onemocnění 5 x méně často. Ženy mají kratší močovou trubici v blízkosti zakončení GT a TT. Vše jen usnadní prostup infekce přes močovou trubici. Původci bývá nejčastěji bakterie Escherichia coli, bakterie běžně obývající střevní mikroflóru. Dále je mohou způsobovat Klebsiella, Proteus, Enterococcus, Pseudomonas, a někteří pohlavně přenosní původci, Chlamydie trachomatis, Ureaplasma, Mycoplasma,…

Záněty se dělá dle místa zánětu na záněty ledvin, močového měchýře, močové trubice a prostaty u mužů. Ale často se zánět přenáší na více orgánů a tím se pojí i různé symptomy a léčba je také mírně odlišná.

Akutní cystitida

Zánět močového měchýře vzniká infekcí od močové trubice. Často je původcem E.coli, což jsou přirození kolonizátoři střevního traktu. Důvodem je anatomické diferenciace u žen, predispozice UT, snížená imunita, prochlazení, těhotenství, cukrovka, infekce v oblasti gynekologických cest, instrumentace, cévkování,...Objevuje se pálení, řezání při močení, pocit neúplného vymočení, močení po malých dávkách nucení na močení, bolesti v podbřišku. Moč bývá zkalená, s příměsí krve a může zapáchat. Může toto provázet i teplota.
Při každé infekci močových cest je třeba dodržovat zvýšený pitný režim a klid na lůžku. Někdy není vyhnutí a musí se nasadit antibiotická léčba. Většinou se dělá postup, že se nasadí poprvé naslepo, počká se na účinek a případně se léčba doladí. Na to se používá metoda kultivace. Nejsem s touto metodou sdílná, jsem raději, když se problém vyšetří ihned a použijí se cílená ATB s jasným účinkem. Takto to mé klientky řešily roky a bez výsledně, nehledě na to, co to udělalo s celkovým imunitním systémem. Léčba obvykle trvá mezi 3 až 7 dny. Vzhledem k tomu, že pravděpodobný i přes kvalitní léčbu návrat onemocnění, doporučuje se dodržovat preventivních opatření, jako dodržování pitného režimu, příjem vitamínů, dodržování intimní hygieny.

V poslední době se často mluví a píše o častějším nadužívání antibiotik. Proto pak vznikají i na běžná antibiotika odolné a více agresivní kmeny bakterií, na které už staré typy antibiotik neučinkují. Vývoj a schválení bývá zdlouhavý proces plný byrokracie. Poselství tohoto článku je být zodpovědní, neodbýt se a nechat se vyšetřit na přesný kmen bakterií, který dělá potíže, správně přeléčit, dodržet dávkování a dobu léčby, suplementovat při léčbě i po ní kvalitní probiotika. Tato terapie je doporučována u pacientek s přetrvávajícími recidivujícími infekcemi močových cest. Jedná se o podávání antibiotik v redukovaných dávkách, ale po delší dobu. Důvodem je předejít další infekci. Probiotika potřebují i prebiotickou výživu, kterou může být čekankový sirup na úkor ostatních sladidel s minimální výživnou hodnotou. Inulin posiluje činnost probiotických bakterií a tím chrání celé tělo před návratem infekčních onemocnění bakteriálního původu.

Pokud nezabere ani změna návyků ve stravě, změna hygienických návyků, spodního prádla, je doporučeno při komplikovaných infekcích jejich léčbu přesunout hlavně do rukou specialisty, urologa.

Opakující se infekce znamená 3 a více za 12 měsíců. Nejvíce jde o ženy v reprodukčním věku s vyšším mírou incidience s vyšším věkem.
Dále se u chronických obtíží doporučuje dostatečně pít, nápoje pijte o pokojové teplotě. Doporučuji i naše bylinné čaje pro dobrou činnost ledvin a vylučování. Koupíte na https://www.prozdravi.cz/zdravi/bylinna-smes-pro-dobrou-cinnost-ledvin-30-g.html. volte volné spodní prádlo, vzdušné, stejně jako oblečení. Důležité je držet bedra a nohy v teple. Nepoužívejte agresivní intimní kosmetiku. Pozor na gely antibakteriální mýdla, který vysušují. Pozor také na horké koupele s pěnou ke koupání. Raději se s ohledem na prevenci sprchujte, nenavštěvujte bazény a veřejná koupaliště. Vyhněte se teplé až horké termální vodě. Používejte na hygienu speciální mýdla pro tuto oblast, dbejte správnou hygienu při pohlavním styku, omezte kouření cigaret, konzumaci pikantních složek v jídle, solení a příliš sladká jídla a řepný cukr. Ženám s vleklými problémy se nedoporučují ani nitroděložní způsoby antikoncepce.

Proč doporučuji Moringu nejen jako součást prevence a úlevy při potížích se záněty močových cest a měchýře?

Často lidem chybí i základní vitaminy a minerální látky, proto vidím jako dobrý podpůrný doplněk i na dlouhodobější užívání právě Moringa oleifera. Moringa olejodárná (Moringa oleifera) je. Je to strom, který pochází z oblasti pod Himalájemi v Indii, Pákistánu, Bangladéši a Afghánistánu, ale v současnosti se Moringa rozšířila už i v tropech v Asii či Americe. Moringa je po právu popisována jako velice všestranná, užitečná rostlina s bohatým zastoupením živin, vitaminů a minerálních látek. I díky všestrannosti a bohatému zastoupení živin se Moringa označuje názvy jako „zázračný strom“ či „zelený diamant“. Proto se s ní můžete setkat nejen v gastronomii, lidovém léčitelství u původních obyvatel a objevitelů, v Ájurvédském léčitelství, ale i v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Její velkou výhodou je i to, že se dá spotřebovat celá rostlina, od kořenů, přes kůru, po plody a květy.

Nejčastěji se však u nás můžeme setkat s výrobky z listů Moringy. Je ale například známo, že šťáva z plodů Moringy má vysoký obsah vápníku, vitaminů skupiny B, draslíku a také bílkovin. Po celé Africe i Ásii můžete najít rostlinu jako zeleninu v polévce a dalších zeleninovo-masových pokrmech. Není proto divu, že ji lidé znají a používají již více, jak 4000 let! Složení Moringy je velmi pestré, obsahuje celý komplex známých přírodních minerálních látek, vitaminů i antioxidantů. Je významným zdrojem rostlinné bílkoviny. Z organických látek bych chtěla jmenovat významné zastoupení mastných kyselin omega-3 a omega-6 ve správném a pro tělo dobře zpracovatelném poměru. Tyto mastné kyseliny ochraňují tělo proti rizikům aterosklerózy, infarktu či mrtvice. Přítomné omega-9 mastné kyseliny pomáhají regulovat hladinu cholesterolu v těle a vláknina v této zázračné rostlině zabraňuje zpětnému vstřebání žlučových kyselin a tím i cholesterolu z tlustého střeva zpět do krevního řečiště. Důležité je také zmínit komplex antioxidantů.

To vše v dokonalé harmonii, proč si nedopřát kvalitu každý den a udělat maximum pro své zdraví?