Výživová poradkyně Mgr. Ing. Markéta Rozinková - změňte svůj život - Atopický ekzém - na co si dávat pozor?

Atopický ekzém - na co si dávat pozor?

Atopický ekzém je již v současnosti považován za jedno z dalších civilizačních onemocnění. Jeho prevalence je nyní až 20 %, přičemž nejčastějšími nemocnými jsou právě naše děti. Je však často diagnostikován i u dospělých, asi 2 % případů. Atopický ekzém je úmorné, obtěžující onemocnění, většinou nevyléčitelné. V extrémních případech velice zasahuje do kvality běžného života. Je důležité dodržovat opatření, co se týká oblékání, dermo péče a kosmetiky, výživy, pitného režimu. Tato veškerá opatření zmírňují projevy. Strava je pro každého ale zcela individuální, je několik spouštěčů, ale každý na ně reagovat jinak a někdo reaguje na podněty, co nejsou zcela typické.

V současné době plné přebytku, stresu a sociálních sítí má toto onemocnění celkem pevnou půdu

Polotovary, ultrazpracované potraviny, instantní náhražky plné sóji, nedostatek přirozené stravy, plno chemických doplňků, léčiv, co se někdy doplňují a předepisují bezdůvodně, společně se stresem z práce, sociálním stresem, tlakem sociálních sítí. To vše korunováno nekvalitní kosmetikou, dermo přípravky, avivážemi i materiály, do kterých se oblékáme. Základem je samozřejmě genetika, ale vliv vnějšího prostředí je v tomto případě veliký a je jen na nás, jestli to budeme řešit a budeme žít bez problémů, nebo to necháme být a budeme žít nekvalitně. Je to jen o nás a našem postoji k životu a není dobré zavírat před tímto problémem dveře, protože progrese a vývoj dalších problémů s tím spojených jsou realitou!

Jedná se o chronické recidivující onemocnění charakteristické úporným svěděním a suchostí kůže. Stejně jako bronchiální astma je atopický ekzém podmíněn atopií. Sklon k těmto nemocen je podmíněn dědičně. Atopický ekzém je zánětlivé onemocnění kůže, které se spouští jak vlivy vnějšího prostředí, výživou, ale i autoimunitní reakcí na stres, změny nebo další negativní vlivy. Ekzém je provázen různými psychosomatickými následky, například poruchami spánku díky velké svědivosti. Neléčený a zanedbávaný ekzém obecně vede ke snížení kvality života. Mimo to se s ním úzce spojují i další systémové a autoimunitní i alergická onemocnění. 

Kromě prostředí, jako je stres, práce ve vlhku, s chemií, v nečistých prostorách, může ekzém zhoršit i pravidelné změny prostředí, práce, stěhování do jiného domova. V domácnosti nejsou vhodné koberce, závěsy, lapače prachu. Každý má vyzkoušenou jinou dermokosmetiku, za mě doporučuji řadu La Roche Possay d ´effeclair pro problematickou pleť nebo Bioderma sprchové gely pro atopiky. Prostě cokoliv bez parabenů a dráždivých látek. I u přírodních výrobků si dávejte pozor na extrakty z heřmánků a dalších dráždivých bylinek. Třeba Welleda je velice dobře snášena. Je nutné vyměnit i aviváže a prací prostředky za ty pro citlivou pleť. Důležitá je i změna materiálů, do kterých se oblékáme. 

U výživových doporučení se vždy snažím, aby strava byla co nejvíce pestrá. I alternativní výživové směry musí být nastaveny tak, aby pokryly veškeré potřebné živiny a pleť dráždily co nejméně. Výživa, zejména v prvních měsících života, hraje rovněž zásadní roli v prevenci vzniku atopického ekzému. 

Nejčastější potraviny, které obecně zhoršují stav kůže jsou:

  • ořechy a semínka
  • ryby a mořské plody
  • zelenina, zejména celer
  • ovoce

Potraviny, které dráždí i bez atopického ekzému:

Určité potraviny mohou zhoršovat ekzém i přesto, že to není odpověď imunitního systému. Jde o potraviny, které jsou schopny různým způsobem zvyšovat hladinu histaminu v těle. Histamin je sloučenina odpovědná mimo jiné za svědění a záněty pokožky. 

Nejčastější dráždivé potraviny: 

  • rajčata, lilek, špenát
  • kuřecí a vepřové maso
  • ryby (s výjimkou absolutně čerstvých) a další vodní živočichové
  • zrající salámy
  • zrající sýry
  • kysané mléčné výrobky, nejvíce kefíry
  • kyselé okurky, kysané zelí
  • čokoláda, kakao
  • citrusové ovoce, ananas, papája, datle
  • jahody, maliny, ostružiny, borůvky, brusinky, rybíz, rozinky
  • třešně, višně, meruňky, broskve, nektarinky, ryngle, švestky
  • sója a červené fazole, tofu
  • potravinové přísady jako kvasnice, barviva, zvýrazňovače chuti, sójová omáčka, ocet, hořčice, stabilizátory a konzervační látky
  • exotické koření - skořice, hřebíček, muškát, lékořice, chilli nebo kari
  • syrový vaječný bílek
  • veškerý alkohol, nejvíce sekt
  • jakákoli dříve uvařená a ohřívaná jídla – třeba odstátá 3 dny – guláše apod.
  • polotovary, fast food, junk food, konzervy a další ultrazpracované potraviny 

Výše uvedené potraviny je vhodné alespoň omezit. V čím menším množství je budete konzumovat, tím méně histaminu se do těla uvolní.

Důležité je hlídat si pitný režim, postačí voda z vodovodu nebo i málo mineralizované minerální vody bez bublin. Nedostatek tekutin vede k vysušování pleti a může podnítit rozvoj ekzému. Pozor také na velkou četnost kávy a silných černých a zelených čajů. Sice působí jako antioxidanty, ale zároveň i dráždivě a vysušují pleť. 

Kvůli autoimunitě nedoporučuji ani chlorellu, zelený ječmen, spirulinu ani hlívu jako doplněk pro podporu imunity. Tudíž by byla velice opatrná i s imunoglukany na podporu imunity u dětí. 

Vidíte sami, že byste potom nemohli vůbec nic. Je důležité naučit se poslouchat své tělo, vnímat, co říká a reagovat na to. V tomto případě je pleť naše zrcadlo a někdy stačí nevyspání, návštěva hotelu nebo menší změna pracovního režimu, a pleť může začít reagovat. 

Je dobré používat i přípravky, co pomohou zmírnit svědivost a urychlí hojení postižených míst ekzému. Dobré je užívat pravidelně probiotika, jelikož i naše střevní mikroflóra v tlustém střevě je odraz naší celkové imunity i navenek. Proto je důležité přijímat i prebiotika, což je například čekanka ve formě čekankového sirupu od firmy 4slim, což není cukr, ale jen čistý zdroj inulinu jako výživa pro bakterie, co chrání naši střevní imunitu.

Ve stravě je důležitý mít zinek, selen, vitaminy skupiny B, vitamin A i E. To vše jsou vitaminy a stopové prvky, co pomáhají budování ochranných vlastností pokožky, jakožto i urychlovat hojení. O těchto vitaminech se můžete dočíst v mých dalších článcích.

Pokud chcete urychlit hojení, ale přitom nedráždit pleť přírodně a rovnou si obohatit jídelníček a pitný režim, doporučuji mnou vyvinutou bylinnou směs IMUN s Moringou olejodárnou https://marketarozinkova.cz/eshop/sortiment/bylinne-smesi-s-moringou/bylinna-smes-moringa-imun-detail

Moringa je známa jako zázračný strom pro svůj obsah anitoxidantů, minerálních látek a vitaminů. Tato blahodárná směs bylinek a Moringy dodá vitaminy v přirozené a nejlépe vstřebatelné podobě a umožní Vám tak bez rizika doplnit pestře pitný režim. 

Děkuji, že čtete mé články, sledujte mě i na facebooku a pokud byste potřebovali, neváhejte napsat mi na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Pro ochranu pleti doporučuji kombinaci těchto doplňků
https://marketarozinkova.cz/eshop/sortiment/doplnky/viridian/viridian-beauty-oil-detail

https://marketarozinkova.cz/eshop/sortiment/doplnky/viridian/folic-acid-with-dha-90-kapsli-kyselina-listova-a-dha-detail

https://marketarozinkova.cz/eshop/sortiment/mcepharma/collagen-repair-matrix-detail