10 důvodů, proč jsou třešně skvělé

Hodnocení uživatelů: 5 / 5

Aktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnocení
 

Vždy zbožňuji sezónní a lokální potraviny, co mají přidanou zdravotní hodnotu a ještě k tomu tak skvěle chutnají...

No, kdo by si teď nedal šťavnat "srdcovky", co se lesknou na stromě právě v tuto letní dobu. 

Třešně patří mezi nejoblíbenější a navíc původní české ovoce, které se tu pěstuje už tisíce let, od doby Velkého Říma).

 

Sklizeň se v ČR děje jen asi pár týdnů v roce.

Třešeň se vyskytuje jak ve volné krajině, u silnic a cest jako plané třešně. 

Naopak v zahradách a sadech zase najdeme vyšlechtěné odrůdy, kterých je opravdu nespočet. 

Byly především šlechtěny pro svou barvu, strukturu, výnosnost i odolnost vůči chorobám . Jednotlivé druhy se liší chutí, velikostí, strukturou dužiny i barvou. 

třešně

Třešně zrají více méně v období května, ale chladný rok 2021 dozrávání posunul až o měsíc.

Jak třešně získat? ideální je zvolit samosběr v okolí a spojit příjemnou procházku s rozumným cílem. Je totiž vždy krásné minimalizovat cestování ovoce přes několik států a natrhat si přitom ovoce v nejlepším stádiu zralosti. 

Pokud tuto možnost nemáte, určitě zvolte i trhy, ale vždy se zajímejte o původ...

Pojďte si přečíst, proč byste třešně měli zařadit do jídelníčku, ať v čerstvé, tak v mražené formě na uskladnění (jak je nejraději doporučuji skladovat):

1. 100 g třešní obsahuje průměrně 270 kJ, asi 14 g sacharidů, 2 g vlákniny, jsou vhodné samozřejmě v přiměřeném množství, i ovocný cukr je kalorický stejně, jako řepný, ale nemusíte se ho bát, když znáte svou doporučenou porci na míru s ohledem na výej a aktivity.

2. Obsah vitaminů - třešní si nejvíce cením pro obsah vitaminu C, B-karotenu a některých vitaminů skupiny B, kromě vitaminu B 12, z lipofilních je zajímavý jejich obsah vitaminu E

3. Flavonoidy - anthokyany - přírodní barviva působí jako antioxidanty, tudíž pomáhají inaktivovat volné radikály, které se nepříznivě podepisují na stárnutí buněk, kornatění tepen a zhořšení elasticity kůže a tepen. Anthokyany navíc působí protizánětlivě, což je velice prospěšné. Velice důležité je zmínit jejich blahodárný vliv a diurézu - močopudné účinky, významné jsou i účinky pro lymfatický a cévní systém, jelikož flavonoidy se významě uplatňují v prevenci otoků a křečových žil.. 

4. Obsah vlákniny - vláknina pomáhá čistit střeva, pomáhá v prevenci zácpy, upravuje glykemii po jídle, pomáhá v prevenci zánětlivých onemocnění střev a žaludku, sytí, pomáhá s regulací cholesterolu v krvi

5. Organické kyseliny - pomáhají trávení a čistí krev

6. Obsah minerálních látek - plody jsou vyhledávaným ovocem mj. pro obsah jódu, hořčíku, zinku, vápníku, železa, křemíku, fosforu a vitamínů C, E, B.

7. Vhodné při léčbě revmatiodní artritidy - pomáhají zmírňovat otoky a bolesti kloubů u revmatických i artritidických onemocnění

8. Významné pro ochranu a regeneraci kolagenu v podkoží i v kloubních a mimikloubních prostorech

9.  Významně pomáhají snižovat hladinu histaminu v těle a proto se skvěle uplatňují při histaminové intoleraci, avšak musí být čerstvé, nebo co nejdříve zamražené, jelikož obsahují mnoho vody, rychle prochází procesem přezrávání a kažení... Pokud to nejde, skladujte v chladu v chladničce do 2 °C nemyté v dózičce v "crisp zóně"...

10.  Karoteny jsou významné v prevenci očních poruch, přispívají i pro zdravou hladkou pleť, co se nevysušuje a mají význam i z hladiska prevence vzniku rakovinných útvarů, jen tyto předpokládané a zatím ne zcela ověřené účinky jsou ještě podrobně zkoumány. 

cherries 1503988 960 720

Mám pro Vás i recept na bublaninu:

Potřebujete 200 g omytých vypeckovaných třešní

Těsto: malý hrnek ovesné mouky, malý hrnek pohankové mouky, 2 polévkové lžíce mandlové mouky nebo drcených mandlí, 200 ml oleje, 1 odměrku vanilkového proteinu @aktin smíchaného s 150 ml rostlinného nápoje nebo mléka, prdopeč bez fosfátů 1/2 balení, špetku soli, kokosový sirup 90 g, vanilkový lusk 1/2 vydlabaného, 2 vejce.

Krém: 250 g ricotta, 25 g protein, 150 g řecký jogurt, vanilkový lusk zbylá 1/2

Postup: všechny ingredience na těsto smíchejte, dejte na plech vystlaný pečicím papírem. Na povrch posypeme omyté vypeckované třešně a dáme péci na 180°C na cca 30-35 minut podle výšky korpusu. 

Po upečení necháme vychladnout a potřeme ricottovým krémem, který vznikne z výše uvedených ingrediencí :-)

Podávejte ke kávě, jako svačinku, nebo jako moučník k trochu slavnostnější příležitosti...

 

Máte rádi třešně? Věděli jste o všech blahodárných účincích?

Co Vás nejvíce v tomto článku překvapilo?

Napište mi Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. 

 

 

  • Vytvořeno dne .
  • Přečteno: 228