To nej o jahodách

Neaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnocení
 

Jahody jako symbol léta patří do každé ovocné misky, pro labužníky se šlehačkou, pro fajnšmekry do sektu.

Bez nich jako by léto ani nebylo...

Víte ale, že nám kromě osvěžení a vitaminů mohou pomoci i s bělením zubů? Stačí je rozemlít na kašičku a kartáčkem s nimi vyčistit zuby a nechat chvíli působit...

Pro jsou dále jahody úžasné???

Jahody jsou skvělé za syrova i po tepelné úpravě. Pro organismus jsou kromě cukrů a vlákniny i zdrojem antioxidantů a flavonoidů. Je dobré zmínit, že jahody jsou obecně považovány za nízkokalorické, obsahují pouze 6 g cukrů na 100 g... To znamená, že je můžeme hojně využít i v rámci nízkosacharidových jídelníčků, ale i v rámci hubnutí. Avšak, jako všude, platí pravidlo, že všeho moc škodí, i zdravého...Po ničem se nehubne samo od sebe...

Díky obsahu antioxidantů a flavonoidů je lze doporučit všem z hlediska prevence onemocnění cév a srdce. Díky vitaminu C se mražené i čerstvé jahody z lokálních zdrojů uplatňují v prevenci nachlazení, pomáhají regenerovat pleť, brání stárnutí pokožky. Vláknina v jahodách je prospěšná z více hledisek, neboť pomáhá chránit a živit náš střevní mikrobiom, čistí střevní stěnu a díky regulaci krevního cukru jsou jahody vhodné v určité míře i pro diabetiky... Vždy ale doporučuji kombinovat s jogurtem nebo tvarohem...!

Co je ale méně známé, je obsah minerálních látek... Obsahové látky v jahodách mimo jiné mají významný vliv na regulaci krevního tlaku, funkci ledvin. Například mangan je součástí mnoha enzymů v těle a pomáhá regenerovat kolagen a je významný antioxidant...

Ani není zanedbatelný obsah kyseliny listové. Kyselina listová je nejvíce nedostatkovým vitaminem v rozvojových zemích. Je to proto, že lidé více konzumují polotovary a jinak průmyslově zpracované potraviny. Kyselinu listovou totiž ničí var a působení UV záření. Ale poškozuje ji i vysoká teplota, dlouhodobé přechovávání v teple a pravidelné užívání alkoholu. 

Další problém nedostatku je, že části obyvatel se špatně vstřebává. Její vstřebatelnost se snižuje, pokud užíváme některá léčiva. Například acylpyrin, antikoncepci a antibiotika. 

Kyselina listová je důležitá v prevenci chudokrevnosti, je významný antioxidant, podílí se na regeneraci tkání. Proto je nejvíce důležité její zásobení před otěhotněním až do konce prvního trimestru těhotenství. Zajišťuje správný vývoj plodu...

 

Obecně s kyselinou listovou mají problém celiaci, pacienti s Crohnovou nemocí, či ulcerativní kolitidou. Ale v některých případech konzumace jahod i přes jejich benefity není vhodná...

 jidlo

Dále jahody doporučuji konzumovat u:

- u klientů trpících dnou, revmatickým onemocněním 

- při nemoci z nachlazení - pro vysoký obsah kyseliny acetylsalicylové - doporučujji se 3-denní kúry, kde se konzumuje až 500 g tohoto ovoce s citronem, medem rozmačkané na pastu. Já do této pasty ještě přidávám 15 ml lipozomálního C + vitamin D+K, které imunitní systém vyloženě povzbudí a působí baktericidně

- u klientů s onemocněním ledvin, jater, srdce a cév, pro prevenci zácpy a hemeroidům, doporučuji též klientkám s varixy a otoky, jahody příznivě ovlivňují imunitu a tím i lymfatický systém

 

istockphoto 506146414 612x612

 

Kdo by se měl jahodám vyhýbat?

Existuje mnoho klientů, pacientů, pro které konzumace jahod představuje spíše negativa. Jak vždy říkám. Převáží spíše negativa nad benefity. Jahody samy o sobě nejsou nezdravé, ale ne pro všechny jsou zdraví prospěšné...A tak to jde aplikovat na jakoukoliv potravinu...Kdo by se měl vyhýbat jahodám obloukem?

A) Osoby trpící HIT = Histaminová intolerance =  jahody mají vliv na metabolismus histaminu v těle a mohou tyto projevy zhoršovat, více o HIT se dočtete v článku na mém blogu https://www.marketarozinkova.cz/blog/200-histaminova-intolerance 

B) Osoby s atopickým ekzémem

C) Alergici, ať už prokázaní, nebo ti, co mají křížení alergií, především na břízovité pyly -

D) Syndrom dráždivého tračníku

E) Pacienti s Crohnovou nemocí či ulcerózní kolitidou ve fází relapsu (vzplanutí nemoci) - zrníčka umí zanícenou střevní stěnu rozdráždit, proto bych se jim vyhýbala. V období klidu bych spíše volila jahody individuálně podle rozsahu poškození a individuálního snášení této potraviny... V případě nejistoty se se mnou můžete poradit v poradně...

F) Pacienti s alergií na kyselinu salicylovou (acylpyrin) - jahody obsahují vysokou koncentraci této kyseliny, a proto mohou vyvolat alergickou reakci

G) Klienti s refluxem jícnu, zánětem žaludku, vředy na žaludku, vředy na dvanáctníku - doporučuji spíše ve formě pyré, bez zrníček

H) U astmatiků

 

Je jedno, že konzumujeme jahody celoročně? Mají pro nás stejný prospěch? Nebo je to jinak?

 

Vždy platí, že lepší nutriční benefity získáte konzumací potravin sezónních a z lokálních zdrojů, pokud to jde. Jednoduše jahody sklizené v lednu v nezralé formě někde ve Španělsku nebudou mít takový obsah vitaminů a minerálních látek, než jahody, které si čerstvě utrhnete při samosběru, nebo koupíte na trhu nebo z farmy od ověřených zemědělců. Zima a podzim vybízí spíše ke konzumaci jiných druhů ovoce. Ale není problém si jahody z léta zamrazit a použít do koláče, když máme chuť provonět si byt létem i v zimní plískanici... 

 

Mám pro Vás zdravý recept :-*

 

Jahody se dobře tráví, skladovat je doporučuji ideálně v mrazáku jako neomyté kusy, nebo jako dřeň, jsou z nich vynikající džemy, které se dají připravit i bez cukru.

Já si nedokáži představit limonádu bez máty, a jahod s citronem s perlivou magnésií... V létě do této limonády ještě přidávám vychlazený lymfatický čaj, který můžete zakoupit na https://www.marketarozinkova.cz/eshop/sortiment/bylinne-smesi-s-moringou/bylinna-smes-lymfaticka-detail 

Dále mám pro Vás tip na Letní koláč:

Na korpus: 250 g celozrnné špaldové mouky, 2 vejce, 150 ml oleje, 100 g erythritolu, nebo kokosového cukru, či jiného sladidla, 1 prášek do pečiva, trochu vody

Na krém: 2/3 balení agaru, kůra z ½ limetky, 1 polotučný jogurt cca 400 g, 250 ml kysaného podmáslí, erythritol podle chuti, místo něj můžete dát xylitol, nebo i čekankový sirup, dále omyté a očištěné jahody

Na želé: 1/3 balení agaru, 7 ks jahod, vodu, xylitol nebo jiné sladidlo

Jak postupovat: Nejdříve si upečte korpus. Jde vlastně o celozrnný piškot, takže postup je obdobný, jen s jinými surovinami. Rozklepněte si vejce a bílky a žloutky dejte zvlášť. Nejdříve si do pevného sněhu vyšlehejte bílky. Ty nechte stranou. Pak do žloutků přidejte, vodu, mouku, přírodní sladidlo, olej, prášek do pečiva a mixérem umíchejte těsto, které pak následně jen jemně promíchejte s vyšlehanými bílky. Pečte v kulaté dortové formě o průměru 25 cm cca, kterou si vymažte a vysypte předem. Pečte při teplotě 180 °C asi 40 minut. Zkoušejte propečenost špejlí.

Až při chladnutí korpusu si můžete připravit náplň. Je totiž velice rychlá na přípravu: Do hrnce dejte jogurt, podmáslí, sladidlo, limetkovou kůru, agar, vše přiveďte k varu a nechte asi 2 minutky probublat za stálého míchání. Pak směs odstavte z ohně nebo z plotýnky a nechte chvíli vychladnout. 

Vrchní agarová vrstva vznikne tak, že v hrnci s asi 250 ml vody rozmixujete pár kusů jahod, přidáte sladidlo a agar, přivedete k varu a necháte 2 minutky probublat.

Jak korpus vychladne, seřízněte případnou nerovnost, dno vyskládejte ovocem, ovoce pak můžete polít jemně ještě čekankovým sirupem, na vrstvu ovoce nalejte

pomalu jogurtovou vrstvu, nechte chvíli zatuhnout a nalejte jahodovou vrstvu a dejte do lednice zatuhnout. Dort je vhodný ke konzumaci už za 4 hodiny. 

 

 

Summer cake

  • Vytvořeno dne .
  • Přečteno: 89