Jahody jako symbol léta patří do každé ovocné misky, pro labužníky se šlehačkou, pro fajnšmekry do sektu.
Bez nich jako by léto ani nebylo...
Víte ale, že nám kromě osvěžení a vitaminů mohou pomoci i s bělením zubů? Stačí je rozemlít na kašičku a kartáčkem s nimi vyčistit zuby a nechat chvíli působit...
Pro jsou dále jahody úžasné???
Jahody jsou skvělé za syrova i po tepelné úpravě. Pro organismus jsou kromě cukrů a vlákniny i zdrojem antioxidantů a flavonoidů. Je dobré zmínit, že jahody jsou obecně považovány za nízkokalorické, obsahují pouze 6 g cukrů na 100 g... To znamená, že je můžeme hojně využít i v rámci nízkosacharidových jídelníčků, ale i v rámci hubnutí. Avšak, jako všude, platí pravidlo, že všeho moc škodí, i zdravého...Po ničem se nehubne samo od sebe...
Díky obsahu antioxidantů a flavonoidů je lze doporučit všem z hlediska prevence onemocnění cév a srdce. Díky vitaminu C se mražené i čerstvé jahody z lokálních zdrojů uplatňují v prevenci nachlazení, pomáhají regenerovat pleť, brání stárnutí pokožky. Vláknina v jahodách je prospěšná z více hledisek, neboť pomáhá chránit a živit náš střevní mikrobiom, čistí střevní stěnu a díky regulaci krevního cukru jsou jahody vhodné v určité míře i pro diabetiky... Vždy ale doporučuji kombinovat s jogurtem nebo tvarohem...!
Co je ale méně známé, je obsah minerálních látek... Obsahové látky v jahodách mimo jiné mají významný vliv na regulaci krevního tlaku, funkci ledvin. Například mangan je součástí mnoha enzymů v těle a pomáhá regenerovat kolagen a je významný antioxidant...
Ani není zanedbatelný obsah kyseliny listové. Kyselina listová je nejvíce nedostatkovým vitaminem v rozvojových zemích. Je to proto, že lidé více konzumují polotovary a jinak průmyslově zpracované potraviny. Kyselinu listovou totiž ničí var a působení UV záření. Ale poškozuje ji i vysoká teplota, dlouhodobé přechovávání v teple a pravidelné užívání alkoholu.
Další problém nedostatku je, že části obyvatel se špatně vstřebává. Její vstřebatelnost se snižuje, pokud užíváme některá léčiva. Například acylpyrin, antikoncepci a antibiotika.
Kyselina listová je důležitá v prevenci chudokrevnosti, je významný antioxidant, podílí se na regeneraci tkání. Proto je nejvíce důležité její zásobení před otěhotněním až do konce prvního trimestru těhotenství. Zajišťuje správný vývoj plodu...
Obecně s kyselinou listovou mají problém celiaci, pacienti s Crohnovou nemocí, či ulcerativní kolitidou. Ale v některých případech konzumace jahod i přes jejich benefity není vhodná...
Dále jahody doporučuji konzumovat u:
- u klientů trpících dnou, revmatickým onemocněním
- při nemoci z nachlazení - pro vysoký obsah kyseliny acetylsalicylové - doporučujji se 3-denní kúry, kde se konzumuje až 500 g tohoto ovoce s citronem, medem rozmačkané na pastu. Já do této pasty ještě přidávám 15 ml lipozomálního C + vitamin D+K, které imunitní systém vyloženě povzbudí a působí baktericidně
- u klientů s onemocněním ledvin, jater, srdce a cév, pro prevenci zácpy a hemeroidům, doporučuji též klientkám s varixy a otoky, jahody příznivě ovlivňují imunitu a tím i lymfatický systém
Kdo by se měl jahodám vyhýbat?
Existuje mnoho klientů, pacientů, pro které konzumace jahod představuje spíše negativa. Jak vždy říkám. Převáží spíše negativa nad benefity. Jahody samy o sobě nejsou nezdravé, ale ne pro všechny jsou zdraví prospěšné...A tak to jde aplikovat na jakoukoliv potravinu...Kdo by se měl vyhýbat jahodám obloukem?
A) Osoby trpící HIT = Histaminová intolerance = jahody mají vliv na metabolismus histaminu v těle a mohou tyto projevy zhoršovat, více o HIT se dočtete v článku na mém blogu https://www.marketarozinkova.cz/blog/200-histaminova-intolerance
B) Osoby s atopickým ekzémem
C) Alergici, ať už prokázaní, nebo ti, co mají křížení alergií, především na břízovité pyly -
D) Syndrom dráždivého tračníku
E) Pacienti s Crohnovou nemocí či ulcerózní kolitidou ve fází relapsu (vzplanutí nemoci) - zrníčka umí zanícenou střevní stěnu rozdráždit, proto bych se jim vyhýbala. V období klidu bych spíše volila jahody individuálně podle rozsahu poškození a individuálního snášení této potraviny... V případě nejistoty se se mnou můžete poradit v poradně...
F) Pacienti s alergií na kyselinu salicylovou (acylpyrin) - jahody obsahují vysokou koncentraci této kyseliny, a proto mohou vyvolat alergickou reakci
G) Klienti s refluxem jícnu, zánětem žaludku, vředy na žaludku, vředy na dvanáctníku - doporučuji spíše ve formě pyré, bez zrníček
H) U astmatiků
Je jedno, že konzumujeme jahody celoročně? Mají pro nás stejný prospěch? Nebo je to jinak?
Vždy platí, že lepší nutriční benefity získáte konzumací potravin sezónních a z lokálních zdrojů, pokud to jde. Jednoduše jahody sklizené v lednu v nezralé formě někde ve Španělsku nebudou mít takový obsah vitaminů a minerálních látek, než jahody, které si čerstvě utrhnete při samosběru, nebo koupíte na trhu nebo z farmy od ověřených zemědělců. Zima a podzim vybízí spíše ke konzumaci jiných druhů ovoce. Ale není problém si jahody z léta zamrazit a použít do koláče, když máme chuť provonět si byt létem i v zimní plískanici...
Mám pro Vás zdravý recept :-*
Jahody se dobře tráví, skladovat je doporučuji ideálně v mrazáku jako neomyté kusy, nebo jako dřeň, jsou z nich vynikající džemy, které se dají připravit i bez cukru.
Já si nedokáži představit limonádu bez máty, a jahod s citronem s perlivou magnésií... V létě do této limonády ještě přidávám vychlazený lymfatický čaj, který můžete zakoupit na https://www.marketarozinkova.cz/eshop/sortiment/bylinne-smesi-s-moringou/bylinna-smes-lymfaticka-detail
Dále mám pro Vás tip na Letní koláč:
Na korpus: 250 g celozrnné špaldové mouky, 2 vejce, 150 ml oleje, 100 g erythritolu, nebo kokosového cukru, či jiného sladidla, 1 prášek do pečiva, trochu vody
Na krém: 2/3 balení agaru, kůra z ½ limetky, 1 polotučný jogurt cca 400 g, 250 ml kysaného podmáslí, erythritol podle chuti, místo něj můžete dát xylitol, nebo i čekankový sirup, dále omyté a očištěné jahody
Na želé: 1/3 balení agaru, 7 ks jahod, vodu, xylitol nebo jiné sladidlo
Jak postupovat: Nejdříve si upečte korpus. Jde vlastně o celozrnný piškot, takže postup je obdobný, jen s jinými surovinami. Rozklepněte si vejce a bílky a žloutky dejte zvlášť. Nejdříve si do pevného sněhu vyšlehejte bílky. Ty nechte stranou. Pak do žloutků přidejte, vodu, mouku, přírodní sladidlo, olej, prášek do pečiva a mixérem umíchejte těsto, které pak následně jen jemně promíchejte s vyšlehanými bílky. Pečte v kulaté dortové formě o průměru 25 cm cca, kterou si vymažte a vysypte předem. Pečte při teplotě 180 °C asi 40 minut. Zkoušejte propečenost špejlí.
Až při chladnutí korpusu si můžete připravit náplň. Je totiž velice rychlá na přípravu: Do hrnce dejte jogurt, podmáslí, sladidlo, limetkovou kůru, agar, vše přiveďte k varu a nechte asi 2 minutky probublat za stálého míchání. Pak směs odstavte z ohně nebo z plotýnky a nechte chvíli vychladnout.
Vrchní agarová vrstva vznikne tak, že v hrnci s asi 250 ml vody rozmixujete pár kusů jahod, přidáte sladidlo a agar, přivedete k varu a necháte 2 minutky probublat.
Jak korpus vychladne, seřízněte případnou nerovnost, dno vyskládejte ovocem, ovoce pak můžete polít jemně ještě čekankovým sirupem, na vrstvu ovoce nalejte
pomalu jogurtovou vrstvu, nechte chvíli zatuhnout a nalejte jahodovou vrstvu a dejte do lednice zatuhnout. Dort je vhodný ke konzumaci už za 4 hodiny.