Výživová poradkyně Mgr. Ing. Markéta Rozinková - změňte svůj život - Blog

Kopřiva dvoudomá

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica). Pro některé obtížný, žahavý a nevzhledný plevel, pro jiné všelék, ceněný nad všechnu chemii. Kopřiva (Urtica) je rodem rostlin z čeledi kopřivovité (Urticaceae). Jejich charakteristikou jsou žahavé chloupky, palisty a vstřícně postavené pilovité...

Číst dál: Kopřiva dvoudomá

Křemík, jeho význam pro zdraví

Málo se to ví, ale hned po kyslíku je křemík nejvíce rozšířeným prvkem na zemi. Jeho největší zastoupení najdeme v horninách. Ve formě kyseliny křemičité je však vázán i na rostlinné potraviny. Křemík je významným stopovým prvkem.  Není tak moc známé, že je křemík hned po železu a zinku...

Číst dál: Křemík, jeho význam pro zdraví

Mléčné výrobky - objektivně

Osteoporóza je nejčastějším metabolickým kostním onemocněním, postihujícím především ženy v postmenopauzálním období a v pokročilém věku i muže. Osteoporóza je Světovou zdravotnickou organizací (WHO) definována jako „progredující systémové onemocnění skeletu charakterizované stupněm úbytku kostní...

Číst dál: Mléčné výrobky - objektivně

Dietární opatření při zhoršené kvalitě, pevnosti či pružnosti kostí

Zjištění, že máte osteopenii nebo osteoporózu je významným signálem pro zamyšlení nad vaším životním stylem a pro pokus o nápravu. Cílem by mělo být odstranit nepříznivý vliv všech faktorů, které navozují úbytek kostní hmoty a zvyšují riziko zlomenin. Většinu z nich ale ovlivnit nelze (rasu,...

Číst dál: Dietární opatření při zhoršené kvalitě, pevnosti či pružnosti kostí

Zdraví v podzimním čase

Čas neúprosně letí, léto už pomalu končí, děti se vrátily do školních lavic, nebo do mateřských škol za svými kamarády. Nebo jsou, jako v mém případě, poprvé v kolektivu. Už jste řešili první nachlazení nebo i nemoc? Je pravda, že počasí nám ještě přeje, ale přejde babí léto a klasické...

Číst dál: Zdraví v podzimním čase

Probio- , prebio- , syn -biotika

Probiotika jsou bakteriální přípravky, které po jejich konzumaci pozitivně ovlivní zdraví konzumenta. V praxi se jedná o živé mikroorganismy, které se záměrně přidávají do potravin, čímž ovlivní zdraví konzumenta - především zlepšením rovnováhy jeho mikroflóry ve střevě. Tyto mikroorganismy...

Číst dál: Probio- , prebio- , syn -biotika

Skořice a její blahodárné účinky

Skořice je produktem stromu skořicovníku, jenž náleží do čeledi Vavřínovité. Nejčastěji se získává skořicová kůra ze skořicovníku čínského a ceylonského. V Číně jsou účinky tohoto koření dlouhodobě známé, ale zřejmě jste ani netušili, jaké účinky na lidský organismus může skořice mít. Z dietologického...

Číst dál: Skořice a její blahodárné účinky

Polycystitida = syndrom polycystických vaječníků (PCO´s) a jak s nimi bojovat nejen stravou

Neveřili byste, kolik žen tímto onemocněním trpí. Onemocnění, které často způsobuje problémy s fertilitou i pohlavní činností je pro ženy často nepříjemné a kromě problémů s početím ssebou nese i problémy další. Jak tento syndrom vzniká? Za normálních okolností uvnitř vaječníků dozrávají...

Číst dál: Polycystitida = syndrom polycystických vaječníků (PCO´s) a jak s nimi bojovat nejen stravou

Vitaminy D, E a K 

Vitamin D (cholekalciferol, ergokalciferol) V běžných potravinách se vyskytuje málo. Ve stravě se vitamin D objevuje jen v nepatrném množství, 90 % potřeby pokrývá molekula vznikající v kůži působením slunečního světla. Nejbohatším zdrojem je působení ultrafialových paprsků. Tvoří...

Číst dál: Vitaminy D, E a K 

Draslík - jeho význam a zdroje

Draslík patří mezi velmi důležité minerální látky v našem organismu. Jde o tzv. makroelement, jehož hlavním posláním v našem těle je udržovat vodní rovnováhu a osmotický tlak. Víte, že podle kondičního orgánového skeneru až 20 % mých klientů trpí mírným i vyšším nedostatkem tohoto prvku?...

Číst dál: Draslík - jeho význam a zdroje

Kojení a jeho význam

Kojení je přirozeným způsobem výživy novorozence a kojence. Mateřské mléko je v dnešní době pokládáno za nejvhodnější stravu pro dítě v prvních měsících jeho života. Bohužel dnešní moderní rychlý způsob života zasahuje do fyziologických dějů celého člověka, včetně laktace. Obzvláště v minulých desetiletích,...

Číst dál: Kojení a jeho význam

Železo - jeho význam a zdroje

Z mé několikaleté praxe, i dle dlouhodobého sledování výsledků kondičního orgánového skeneru mých klientů mě zaujalo, že až 35 % žen trpí nedostatkem železa. Tato velmi pozoruhodná zjištění mě vedou k závěru, že jde o velký problém, neboť železo v našem tele má nezastupitelnou...

Číst dál: Železo - jeho význam a zdroje

Játra

Jaterní onemocnění se projevují většinou chronicky a jde tím pádem o několik let či desetiletí, kdy nevyvážená strava bohatá na nasycené, přepálené a trans- tuky, cholesterol a strava naopak chudá na vitaminy, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, vede k poruchám funkce jater, zhoršení jejich...

Číst dál: Játra

Zinek a jeho význam ve výživě

Víte, že podle mého diagnostického přístroje, který se jmenuje kvantový analyzátor magnetické rezonance, trpí především ženy častým nedostatkem zinku? Co nedostatek zinku může způsobit a jak jeho zastoupení v těle zvýšit? Zinek je esenciální mikroprvek, Jeho využitelnost z potravin...

Číst dál: Zinek a jeho význam ve výživě

Akné

Mnozí klienti mě často navštěvují, mimo jiné, i s problémy s pletí. Nejvíce je umí potrápit akné. I při aknózní pleti je důležitá úprava jídelníčku. Proč akné vzniká, jak proti němu bojovat a jak upravit jídelníček, aby se stav akné zlepšil? Důležité je se především nestresovat.  A...

Číst dál: Akné